Sheba Medical Center zet innovatiecenter in de Emiraten op met APEX

Sheba Medical Center Tel Hashomer. Foto Sheba

Vandaag wordt de officiële overeenkomst getekend tussen Israël en de Emiraten en zullen ambassades in elkaars landen worden geopend en diplomatieke betrekkingen van start gaan. Het Sheba Medical Center is al een stap verder gegaan en gaat samen met APEX uit de Emiraten een innovatiecentrum in de Emiraten opzetten om gezondheidsproblemen in de Emiraten op te lossen.

De overeenkomst, bekend als het ARC Gulf initiatief, zal een fysieke hub, een gespecialiseerd team, toonaangevende start-ups, uitgebreide data-infrastructuur en een uitgebreid netwerk opzetten om innovatie in de gezondheidszorg in de regio en daarbuiten te stimuleren.

Volgens Zimlichman is er ook sprake is van een gezamenlijk investeringsfonds waarin APEX en Sheba zullen samenwerken aan belangrijke medische uitdagingen, waaronder de strijd tegen COVID-19, maar ook aan kunstmatige intelligentie, telegeneeskunde, precisiegeneeskunde, virtuele en augmented reality en digitale innovaties in chirurgie en revalidatie.

De overeenkomst zal niet alleen worden versneld door samen te werken met de gezondheidsautoriteiten in de publieke en private sector van de VAE, maar ook door Sheba’s ARC-concept te implementeren.

Het ARC-ecosysteem van Sheba brengt clinici, start-ups, de industrie, toonaangevende medische centra en nationale partners in Israël samen om de gezondheidszorg te transformeren.

“Het feit dat de bio-wetenschappelijke sectoren uit deze twee landen samenkomen met snelheid en professionaliteit, is een goede indicator van het potentieel van het “Abraham-akkoord” zoals de overeenkomst tussen Israël en de VAE wordt genoemd, zei Avi Berkowitz, speciale vertegenwoordiger van het Witte Huis voor internationale onderhandelingen.

Kreiss zei dat de overeenkomst met APEX niet zomaar uit de lucht komt vallen maar het hoogtepunt is van de jarenlange inspanning van het ziekenhuis met de Golfstaten.

In juli 2019 woonde Kreiss de Peace for Prosperity conferentie bij. “Ik begreep meteen dat de gezondheidszorg, de geneeskunde, een van de beste middelen is voor welvaart in de regio. Er zijn geen barrières. Je kunt een echte brug bouwen,” aldus Kreiss.

Sinds die zomer, zei Kreiss, praat hij met iedereen die dat wil, inclusief de VAE. Hij zei dat Sheba ook met andere Golfstaten werkt, maar dat hij nog geen details kon delen, anders zou het ‘de relaties in gevaar kunnen brengen’.

Tussen 21 en 24 september vindt in Abu Dhabi een officiële ondertekeningsceremonie plaats, die wordt bijgewoond door de minister van Volksgezondheid van de VAE en leden van de koninklijke familie.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)