Stabiliteit gezondheidssysteem in Israël in gevaar door corona

MDA medewerkers in een test centrum. Foto IDF woordvoerders eenheid.

In een waarschuwing van het Corona National Information and Knowledge Center wordt gezegd dat de mate van coronoaverspreiding de afgelopen twee maanden hoog was. Ook waarschuwt de organisatie dat het percentage positieve coronatests wijst op een toenemende morbiditeit onder de algemene bevolking, waardoor de stabiliteit van het gezondheidssysteem in Israël in gevaar komt.

Het coronavirus verspreidt zich snel in Israël en de snelheid van verspreiding is het snelst sinds de uitbraak van het virus in Israel, aldus een rapport dat vanmorgen (zondag) is gepubliceerd door het Corona National Information and Knowledge Center. In de afgelopen week, zo werd geschreven, was er zelfs een versnellende trend in de snelheid van uitbreiding van het virus.

Het informatiecentrum benadrukte dat het percentage positieve tests een van de hoogste ter wereld is, en duidt op een toenemende morbiditeit onder de algemene bevolking. Ook waarschuwde het rapport voor een gevaar die bestaat voor de stabiliteit van het gezondheidssysteem. Dit komt onder meer doordat het aantal coronapatiënten in kritieke toestand toeneemt, en doordat de capaciteit van de ziekenhuizen het maximale hebben bereikt.

Eerder op zondag maakte het ministerie van Volksgezindheid bekend dat er gisteren 2.651 nieuwe coronabesmettingen zijn ontdekt in Israël, waardoor er totaal 37.482 actieve besmettingen op dit moment zijn, van wie er 490 in kritieke toestand verkeren, van wie er 130 van hen zijn aangesloten op een beademingsapparaat. Het dodental liep dit weekend verder op tot 1.103.

Volgens het ministerie zijn er gisteren 30.253 tests uitgevoerd, waarvan 9% positief bleek te zijn. Daarnaast wordt de toestand van 198 van de patiënten als matig gedefinieerd, en liggen er 1.028 patiënten met het coronavirus in de verschillende ziekenhuizen.

Verontrustend is het aantal medisch personeel welke zich momenteel in quarantaine bevinden, in totaal 3.065 artsen en medisch personeel is in isolatie. Onder hen zijn 887 verpleegsters en 427 artsen.

Volgens het ministerie bevindt het grootste aantal actieve coronapatiënten zich in Jeruzalem, waar 4.710 patiënten zijn, gevolgd door Bnei Brak met 2.204 en vervolgens Ashdod, waar 1.450 actieve patiënten met het coronavirus zijn besmet.

De meeste coronavirus brandhaarden in Israël bevinden zich in gebieden waar veel ultraorthodoxe Joden of Arabieren wonen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!