‘Veiligheid en zaken doen’ – Israël brengt potentieel in kaart van banden met drie andere Golfstaten

Afgevaardigden van de VAE zwaaien naar het vertrekkende El Al-vliegtuig aan het einde van de normalisatiebesprekingen tussen Israël en de VAE, met de VS, in Abu Dhabi, 1 september 2020. Foto El Al-woordvoerder

Met het voortschrijdende normalisatieproces van Israël met de Verenigde Arabische Emiraten, heeft het ministerie van Inlichtingen het potentieel van toekomstige banden met drie andere Golfstaten in de regio geanalyseerd.

“De komende diplomatieke overeenkomst met de VAE kan de deur openen voor het versterken van de banden met andere Arabische staten, voornamelijk (in volgorde van waarschijnlijkheid) Oman, Bahrein en Saoedi-Arabië”, aldus het nieuwe rapport van het ministerie.

Het ministerie bepaalde bijvoorbeeld dat de zorgen over de veiligheid van Riyad nauw aansluiten bij die van Jeruzalem, waardoor de weg vrij wordt gemaakt voor samenwerking.

“Het netwerk van bedreigingen van het Saudische koninkrijk overlapt grotendeels met het netwerk van bedreigingen van Israël en kan dat dienen als basis voor militaire en inlichtingensamenwerking in een bilateraal kader of als onderdeel van regionale allianties”, aldus het rapport.

Op civiel niveau biedt het Saoedische Vision 2030 programma, dat de langetermijndoelen van het land schetst, inclusief de hoop op diversificatie van de Saoedische economie, “kansen op het gebied van technologie-export, ontwikkeling van handelskanalen en samenwerking op het gebied van energie en elektriciteit. landbouw, voedsel en water, luchtvaart, toerisme en werkgelegenheid ”.

De onderzoekers van het ministerie stellen dat de “gematigde en stille toenadering” die de afgelopen jaren tussen Israël en Saoedi-Arabië heeft plaatsgevonden, mogelijk werd gemaakt door politieke en economische veranderingen in de wereld, waaronder de verkiezing van de Amerikaanse president Donald Trump; de Iraanse nucleaire deal van 2015; fluctuerende olieprijzen; oorlogen in Syrië, Irak en Jemen; het afnemende belang van de Palestijnse kwestie; en de opkomst van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman.

De toekomstige koning heeft een beleid gevoerd van “groeiende openheid jegens Israël”, aldus het rapport, waarin zijn bereidheid werd aangehaald om het Saoedische luchtruim te openen voor Air India-vliegtuigen onderweg naar Tel Aviv, de opening van het luchtruim voor alle vliegtuigen die tussen Tel Aviv en de Verenigde Arabische Emiraten vliegen en zijn steun voor Trump’s zogenaamde “deal van de eeuw”.

“Op dit moment ziet Saoedi-Arabië nog steeds af van officiële publieke banden met Israël, maar het belang van het regime om zijn stabiliteit te verzekeren en zijn economie te diversifiëren, en ook tegen de achtergrond van Israëls voortschrijdende betrekkingen met de Emiraten, heeft het potentieel om veiligheid en civiele samenwerking te bevorderen,” aldus het rapport.

De potentiële Israëlisch-Saoedische samenwerking zou zich richten op “Israëlische technologieën die de Saoedische economie zouden kunnen versterken en haar vermogen om het hoofd te bieden aan regionale veiligheidsbedreigingen”, vervolgde het rapport.

Verder zeggen de onderzoekers van het ministerie van Inlichtingen dat “Bahrein, een kleine eilandstaat die stilzwijgend bereid is om met Israël in zee te gaan, worstelt met verschillende crises, waaronder een trage economie als gevolg van de lage olieprijzen. Het koninkrijk wil zich daarom graag transformeren tot een regionaal knooppunt voor technologie-startups, vooral in de fintech-sector, wat kansen zou kunnen creëren voor de integratie van Israëlische bedrijven”.

Het elf pagina’s tellende rapport zegt verder dat “Op het gebied van veiligheid Bahrein de laatste jaren geavanceerde wapensystemen heeft aangeschaft en geïnteresseerd kan raken om een ​​klant te worden van Israëlische bedrijven van beveiligingstechnologie”.

Het sultanaat Oman, tot dusver de enige Golfstaat die op 26 oktober 2018 openlijk premier Benjamin Netanyahu ontving, heeft nauwe banden met Iran, waarmee het potentieel voor wapenhandel met dat land volgens het ministerie beperkt is. De veiligheidsbanden van de Joodse staat met het land zouden waarschijnlijk beperkt blijven tot ‘zachte’ technologie, bijvoorbeeld op het gebied van terrorismebestrijding en interne veiligheid, schreven de onderzoekers.

Tegelijkertijd zullen de Omani’s waarschijnlijk grote belangstelling tonen voor Israëlische civiele technologieën, bijvoorbeeld op het gebied van water, landbouw en toegepaste technologieën zoals informatie en communicatie, cyberbeveiliging, onderwijs en meer.

“De overeenkomst met de Verenigde Arabische Emiraten was nog maar het begin, en ik weet zeker dat we in de nabije toekomst soortgelijke overeenkomsten zullen zien met andere landen in de regio”, zei minister van inlichtingen, Eli Cohen.

“Deze overeenkomsten zullen een grote bijdrage leveren aan beide partijen en zullen een vruchtbare voedingsbodem vormen voor samenwerking op verschillende gebieden, zoals economie, veiligheid, technologie en meer”, vervolgde hij. “Dit zullen overeenkomsten zijn van ‘vrede voor vrede’ en niet ‘vrede voor gebieden’, gemaakt vanwege gemeenschappelijke belangen en zal gebeuren ongeacht de Palestijnse kwestie.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!