Ben Gurion Universiteit gaat ruimtetechnologie ontwikkelen voor VN-rampenbeheer

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Het Office for Outer Space Affairs (UNOOSA) van de Verenigde Naties en de Ben-Gurion University of the Negev (BGU) hebben een overeenkomst ondertekend om samen te werken.

Het Regional Support Office (RSO), zoals het in het programma wordt genoemd, heeft regionale centra die rechtstreeks samenwerken met het VN-orgaan op het gebied van “technische adviesondersteuning, capaciteitsopbouw en bereik voor het benutten van de ruimte om het risico op rampen te verminderen”.

Een paar gebieden waar de twee nauw zullen samenwerken, zijn onder meer het bouwen van ruimtetechnologieën bedoeld om rampen te detecteren en het delen van deze informatie met wetenschappers over de hele wereld.

De RSO zal worden gevestigd in de BGU Earth and Planetary Image Facility (EPIF), die ook een regionale partner is van NASA, en zal werken aan de ontwikkeling van een satelliet en aan onderzoek om teledetectie mogelijkheden binnen luchttechnologieën te verbeteren.

“Dit is een opwindend moment waarop we onze wetenschappelijke kennis op lange termijn beschikbaar zullen stellen om hulpverlening te ondersteunen wanneer dat nodig is”, aldus prof. Dan G. Blumberg, vicepresident regionale en industriële ontwikkeling van BGU. “Ons vermogen om de aarde vanuit de ruimte te observeren en snel complexe beelden te analyseren, wordt wereldwijd goed gebruikt, waardoor rampen zoals tsunami’s, aardbevingen, droogte en andere worden beperkt.

“We wensen onze universiteit en UNOOSA een vruchtbare samenwerking op het gebied van capaciteitsopbouw en opleiding op dit zeer belangrijke gebied toe.”

Directeur-generaal van het Israel Space Agency, Avi Blasberger, voegde toe: “Het Israel Space Agency heeft aanzienlijke middelen vrijgemaakt om de Israëlische betrokkenheid bij deze activiteit te vergroten. We zijn verheugd te zien dat de kiemen van onze inspanningen wortel schieten en we wensen de Ben-Gurion University veel succes.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!