Prof. Gamzu waarschuwt tegen heropening scholen

Professor Gamzu. Foto Knesset Channel

De corona tsaar van Israël, professor Ronnie Gamzu, heeft in de Knesset gezegd dat Israël moet wachten met het heropenen van scholen. Wanneer de scholen weer opengaan moet dat op een zorgvuldige en logische manier gebeuren. Aangenomen wordt dat de heropening van scholen een belangrijke factor is geweest in de stijgende morbiditeit van Israël die leidde tot de tweede lockdown.

“Op 15 juli hadden we 1500 – 1700 dagelijkse gevallen en ongeveer 300 patiënten in ernstige toestand. Het systeem was stabiel en we trokken zelfs meer beperkingen in als een poging om wat normaliteit terug te brengen. De ernstige toename van de morbiditeit begon rond 1 september toen de scholen weer open gingen,” zei hij.

Volgens Gamzu zijn jongeren de belangrijkste oorzaak van de pandemie en zijn ze eerder asymptomatisch en hebben minder snel spoedbehandeling nodig.

“Ze geven de ziekte door aan oudere mensen, die erg ziek kunnen worden en ziekenhuisopname nodig hebben, en die er ook aan kunnen overlijden,” zei Gamzu.
“Er is geen manier om de verspreiding veroorzaakt door jonge mensen te voorkomen. Daarom moeten we hard werken om de infectie onder deze demografie te stoppen.”

Volgens het stappenplan dat door het ministerie van Volksgezondheid is gepresenteerd, zullen scholen geleidelijk studenten toelaten om terug te keren, afhankelijk van het voldoen aan epidemiologische benchmarks. Op zondag zijn peuterspeelzalen en kleuterscholen geopend en gaan de klassen 1-4 beginnen zodra Israël erin slaagt om onder de 1000 infecties per dag te houden.

Volgens Gamzu worden virusdragers normaal gesproken gestimuleerd om zich te laten testen wanneer ze symptomen vertonen, maar dit geldt niet voor degenen die geen tekenen van infectie hebben.

“Tijdens de huidige tweede lockdown, met een uitgeputte bevolking, zijn we erin geslaagd om het R-nummer (het aantal mensen dat een virusdrager kan infecteren) terug te brengen tot 0,6,” vertelde Gamzu aan het Knesset Labor, Welfare and Health Committee.

“Dit is een groot succes. Als ik kon, had ik elke Israëliër getest, elke asymptomatische virusdrager gevonden en deze pandemie gestopt”, zei hij.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)