Burgemeester van Tel Aviv: ‘politiegeweld wordt voor politieke doeleinden gebruikt’

Politie tijdens de demonstratie in Tel Aviv. Screenshot Channel 12

De burgemeester van Tel Aviv, Ron Huldai, zegt dat de harde reactie van de politie op de demonstranten tegen Netanyahu niet met het coronavirus te maken heeft maar bedoelt is om ‘de protesten te breken’. Hoge politieofficieren zeggen dat minister van Openbare Veiligheid Amir Ohana, een trouwe Netanyahu-bondgenoot, de politie onder druk zet om agressiever tegen de demonstranten op te treden.

Politie-eenheden worden door de regering ingezet “niet om de coronavirus lockdown-regels af te dwingen, maar om de demonstraties te breken”, zei burgemeester Ron Huldai van Tel Aviv zondag tijdens een persconferentie.

“Ze hebben van de politie een politiek instrument gemaakt om te worden gebruikt in het politieke debat”, zo ging hij verder.

Huldai zelf was zaterdag bij een protest op het Habima-plein in het centrum van Tel Aviv, waar hij gewond raakte aan zijn arm.

“Dit verhaal om protesten te voorkomen is een politieke kwestie die de politie in een onmogelijke situatie plaatst”, zei Huldai in een interview op Channel 12 zondag.

“Ineens moeten ze bij een protest de regels van het coronavirus afdwingen en met paarden tegenover demonstranten staan ​​die meestal op gepaste afstand van elkaar bleven. Zolang de politie terughoudend was, waren de demonstranten terughoudend. Maar plotseling verloor iemand zijn verstand, ”zei hij.

‘Ik heb de politie gedurende deze hele periode begeleid. Ik ken het harde werk dat de agenten doen, de moeilijke bevelen die ze uitvoeren, ”zei hij.

‘Alles was normaal totdat iemand een bevel gaf – ik zag het gebeuren – om undercoveragenten en agenten in uniform te sturen om de demonstranten uit elkaar te halen en op te pakken. Ik stond naast een jonge vrouw die plotseling werd overrompeld met onverklaarbaar geweld. Daarna leggen ze uit dat ze de coronaviruswet handhaven. Dit is niet gedaan om de coronaviruswet af te dwingen, maar om de protesten te breken.”

Hoge politiefunctionarissen die anoniem willen blijven, geven de minister van Openbare Veiligheid Amir Ohana, een Netanyahu-bondgenoot, de schuld voor het onder druk zetten van de politie om agressiever op te treden tegen demonstranten.

“Hij probeert elke dag ter plaatse in te grijpen bij het politiewerk, ook al is dat niet zijn taak”, zei een hoge officier volgens Channel 13. “In de afgelopen weken heeft minister Ohana geprobeerd de top van de politie te dwingen om nultolerantie te tonen voor de demonstranten.”

De commentaren kwamen nadat Ohana zijn steun aan de politie laat op zaterdag tweette.

“Jullie staan als een rots naast het gezagsgetrouwe publiek en degenen die het leven zoeken”, schreef hij, in een duidelijke verwijzing naar de bezorgdheid dat de demonstraties een gevaar voor de gezondheid vormden als gevolg van de pandemie.”

“Voer uw missie ten volle uit om de veiligheid, beveiliging en nu de gezondheid van het Israëlische publiek te verzekeren”, schreef Ohana. “Negatieve stemmen, gedreven door bijbedoelingen, proberen de handhaving van de wet en orde te verzwakken. Wees sterk, je redt levens.”

“De rol van de politie in een democratisch land is om de bepalingen van de wet en de Knesset in praktijk te brengen en te handhaven, zelfs als ze niet de volledige steun van het hele publiek hebben en zelfs als degenen die ze overtreden ze onsmakelijk vinden’, zei Motti Cohen, de waarnemend politiecommissaris van Israël.

“Helaas zijn er mensen die de wet overtreden en de instructies van de politie niet opvolgen. We zullen geen oog dichtknijpen voor flagrante wetsovertredingen, bij protesten en waar dan ook, ”zei hij.

Cohen, en ook zijn collega uit Jeruzalem weten dat Ohana binnenkort een nieuwe permanente politiecommissaris zal kiezen en zijn maar al te bereid te laten zien hoe gezagsgetrouw ze wel zijn.

Dit gaat ten koste van het democratisch recht om te demonstreren.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)