Door lockdown geruïneerde schoenenwinkelier in Tel Aviv gooit voorraad op straat

Avi Samay. Screenshot video

Een door de tweede lockdown geruïneerde schoenenwinkelier in Tel Aviv heeft zijn hele winkelvoorraad op straat gegooid omdat hij wanhopig is en het niet meer ziet zitten omdat hij van de door de regering beloofde financiële hulp niets heeft ontvangen. De beelden schokten gisteravond de kijkers van Channel 13 nieuws die de beelden uitzond.

Avi Samay, 38 en vader van drie kinderen, zag het na vijf weken lockdown niet meer zitten, van de door de regering beloofde financiële steun heeft niets gezien, en uit pure radeloosheid gooide hij de hele winkelvoorraad van zijn schoenenwinkel op Allenby in het centrum van Tel Aviv op straat.

Hij had eerder gepoogd de voorraad weg te geven aan goede doelen maar die zeiden hem dat hij de transportkosten moest betalen omdat ze het niet kwamen ophalen.

Voorbijgangers waren er als de kippen bij om te zien of er iets van hun gading bij was, maar ook een inspecteur van de gemeente Tel Aviv kwam langs en gaf hem een bekeuring van 5000 shekel (1250 euro) “voor het op straat gooien van afval”.

Na het zien van de video beloofde de gemeente echter dat de beuring terug zou worden gedraaid.

De video ging na de uitzending viraal en toont de pijn van de tienduizenden kleine winkeleigenaren in Israël die de afgelopen maanden twee keer met een lockdown te maken kregen en waarvan de meesten geen hulp van de overheid hebben ontvangen.

Vele duizenden winkeliers door het gehele land hebben het bijltje erbij neergegooid en hun bedrijven voor goed gesloten, waardoor er winkelstraten zijn ontstaan waar meer dan de helft van de winkels te huur staat.

“Het wordt allemaal veroorzaakt door mentale en economische wanhoop”, zei winkeleigenaar Avi Samay, “nu ik alles kwijt ben kunnen in ieder geval anderen er nog van profiteren”.

“Ik ga de sleutels overhandigen en ga op zoek naar een baan zoals de andere 1 miljoen werklozen”, vertelde hij met tranen in zijn ogen.

Samay vertelde aan Channel 13 dat het opslaan van de schoenen te veel kostte en hij geen einde in zicht zag aan de lockdowns en economische onrust die hem in staat zouden stellen zijn winkel te heropenen in de normaal overvolle Allenby straat in de stad.

“Het begon met de eerste sluiting. Je voelt dat je steeds meer geld verliest. Niemand helpt, de huisbaas helpt niet, de staat helpt niet,” zei hij.

Wijzend naar een lange rij winkels met gesloten luiken, waarvan de meesten een bord met ‘te huur’ hadden zei hij “ik ben het niet alleen, wij zijn het allemaal.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)