Wetenschappers ontwikkelen technologie om COVID-19 uit de lucht te filteren

Ben-Gurion University-onderzoeker Chris Arnusch (midden) en zijn onderzoeksteam.  Foto: BGU

Onderzoekers van de Ben-Gurion Universiteit van de Negev en Rice University in Houston, Texas, hebben een technologie ontwikkeld om COVID-19 uit de lucht te filteren. Het product wordt op de markt wordt gebracht voor filtersystemen.

De op laser-geïnduceerd grafeen gebaseerde technologie wordt momenteel gebruikt in waterfiltratiesystemen om virussen en bacteriën te elimineren.

“De afgelopen vijf jaar heeft ons laboratorium bij het BGU Zuckerberg Institute for Water Research zich gericht op de ontwikkeling van filters met name op het gebied van antimicrobiële filtratie en milieu toepassingen”, zei onderzoeker Chris Arnusch tegen ISRAEL21C.

“We zijn verheugd om onze technologie op de markt te kunnen brengen in een aantal luchtfiltratieproducten tegen COVID-19 en andere gespecialiseerde filtratietoepassingen.”

De luchtfilters beschadigen en vernietigen organische deeltjes zoals virussen, bacteriën en schimmelsporen op micron- en submicronniveau wanneer ze in aanraking komen met het microscopisch netwerk van poreus grafeen. Dit is efficiënter dan actieve koolfilters, UV-C en vezel-HEPA-filters die veel worden gebruikt in privé- en openbare ruimtes, zeggen de onderzoekers.

“Om de technologie te begrijpen, moet je je voorstellen dat het poreuze grafeen een elektrische afrastering is die functioneert als een muggenzapper op submicron-niveau”, legt Yehuda Borenstein, medeoprichter en CEO van LIGC, het bedrijf dat de technologie commercialiseert, uit. “Wanneer een bacterie of virus in de lucht het oppervlak van grafeen raakt, krijgt het een schok van een lage spanning en stromen die veilig zijn voor gebruik.”

“Bij gebrek aan betere filtertechnologie vormen de binnenruimtes waar we het grootste deel van ons ‘normale’ leven doorbrengen – scholen, winkels en werkplekken – vanwege COVID-19 een reëel risico. “Deze technologie zorgt voor schonere en beter ademende lucht met lagere energie- en onderhoudskosten en vrijwel geruisloze geluidsniveaus,” voegde hij er aan toe.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)