Israëlische verpleegster en Palestijnse arts ontwikkelen app voor overdracht patiënten

Ter illustratie. Israëlische arts behandelt Palestijns meisje in Israëlisch ziekenhuis. Screenshot YouTube

Yaara, een 22-jarige Joodse paramedicus uit Giv’at Ada, Israël, en Zafer, een 25-jarige Palestijnse huisarts in de stad Nablus op de Westelijke Jordaanoever, hebben de eerste prijs gewonnen in een door Google gesponsorde wedstrijd met een door hen samen ontwikkeld app om medisch personeel te helpen bij het overbrengen van Palestijnse patiënten van de Westelijke Jordaanoever naar Israëlische ziekenhuizen.

Op dit moment worden Palestijnse patiënten die in Israël moeten worden behandeld met Palestijnse ambulances naar Israëlische controleposten gebracht, waar ze worden overgedragen aan Israëlische ambulances voor vervoer naar ziekenhuizen in Israël.

Wanneer deze overdrachten plaatsvinden, is de communicatie tussen de partijen vaak gebrekkig. Een van de grootste problemen is een gebrek aan duidelijke informatie-uitwisseling tussen de twee ambulances.

“In de tijd die het kost om patiënten over te dragen, kan er veel veranderen met betrekking tot hun gezondheidstoestand, vooral als ze niet stabiel zijn,” zei Zafer. “Vaak treden er problemen op. Vertraging en miscommunicatie kunnen de dood tot gevolg hebben.”

Als paramedicus die op de Westelijke Jordaanoever heeft gewerkt, zei Yaara, heeft ze uit de eerste hand veel miscommunicatie op het werk gezien. De eerste rapporten bevatten soms misleidende of onjuiste informatie over de situatie van de patiënt, zei ze, met het risico dat als de patiënt overgenomen wordt ze niet voorbereid zijn om de noodzakelijke behandeling toe te dienen.

“De gevolgen van een dergelijk probleem kunnen verwoestend zijn”, zei Zafer, en meer samenwerking tussen partijen aan beide kanten zou dit probleem kunnen verhelpen.”

De app heet Care and Transfer en stelt het medisch personeel in staat direct met elkaar te communiceren om informatie uit te wisselen over de medische achtergrond en de huidige status van een patiënt.

Hoewel de hoofdfocus van de app medische transfers zou zijn, is de hoop op een betere communicatie tussen Israëlische en Palestijnse medici.

“We willen de samenwerking tussen de twee gezondheidssystemen verbeteren”, zei Yaara. “Nu is er geen technische manier om informatie tussen de twee partijen te bezorgen – het gaat alleen om elkaar bellen en faxen. Er is geen website waar je informatie kunt uploaden, zoals van een Palestijns ziekenhuis naar een plek in een Israëlisch ziekenhuis. De app maakt het proces veel comfortabeler en veel sneller. “

De twee ontmoetten elkaar vorige maand op het Tech2Peace-initiatief, een 12-daagse reeks seminars over technologie en vredesopbouw voor Palestijnen en Israëliërs. De seminars vonden plaats in Jisr az-Zarqa, een kustplaats tussen Tel Aviv en Haifa, waar de deelnemers logeerden in guesthouses. Op het programma stonden workshops voor mobiele apps, programmeren, grafisch ontwerp en conflictoplossing.

Zafer en Yaara sloten vriendschap tijdens een ‘dialoogseminar’, een groepsomgeving waar deelnemers meer te weten kunnen komen over elkaars achtergronden. Hun gezamenlijke werk in de geneeskunde legde de band vast.

Yaara kwam op het idee voor de app en werkte samen met Zafer en drie anderen om het idee te ontwikkelen. Aan het einde van het programma presenteerden de verschillende deelnemende teams hun creaties aan juryleden van Google for Startups, het startup-programma van de techgigant dat aspirant-ondernemers wil helpen.

Het idee van Yaara en Zafer won de eerste plaats in de wedstrijd en de overwinning heeft hen geïntroduceerd bij mentoren en de weg geëffend voor verbindingen in de tech- en startup-sectoren, evenals investeerders.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!