Honderden anti-Israëlische Bot en Troll accounts gevonden

Het ministerie van Strategische Zaken heeft voor het eerst een periodiek rapport uitgebracht over niet-authentieke anti-Israël sociale mediaprofielen en netwerken. De studie onderzocht 250 verdachte accounts en vond dat 170 van hen niet-authentieke profielen waren die online anti-Israëls sentiment aanwakkeren en het discours tegen Israël manipuleren.

Het onderzoek werd uitgevoerd tussen juni en augustus dit jaar toen het ICC in Den Haag beraadslagingen begon om Israël te onderzoeken op oorlogsmisdaden. Bij het onderzoek werden meer dan 250 accounts onderzocht, waarvan 70% (170) als niet-authentiek wordt beschouwd. Gebruikte hashtags waren onder andere: ​​#ICC4Israel, #ICCPalestine en #StopAnnexation.

Op het hoogtepunt van hun activiteiten rond de ICC-beslissing over Israël werden meer dan 15.000 tweets gepost onder de hashtag “#ICC4Israel”, met slechts 39 accounts die ten minste 21% van de berichten creëerden.

Het rapport identificeerde ook twee grote netwerken (elk meer dan 30 gebruikers) van fictieve profielen, die opvallend vergelijkbare gedragspatronen hebben en bestaan uit profielfoto’s van jonge vrouwen, terwijl ze beweerden vrijwilligers te zijn bij een van de twee NGO’s in Gaza.

De bevindingen duiden op een georganiseerde en gecoördineerde inspanning om de publieke opinie tegen Israël te beïnvloeden. Als onderdeel van hun campagne blazen anti-Israëlische activisten het anti-Israëlische discours op sociale media kunstmatig op om de schijn te wekken van brede steun van de bevolking voor hun zaak.

Minister Farkash-Hacohen heeft inmiddels Twitter in een brief opgeroepen om de problematische accounts te verwijderen en een diepgaand onderzoek uit te voeren naar het manipulatieve gebruik van het platform. Het ministerie van Strategische Zaken is voornemens periodiek onderzoek te doen naar de kwestie om niet-authentieke activiteit op andere sociale netwerken op te sporen en juridische stappen te onderzoeken die in deze kwestie kunnen worden ondernomen.

Sinds haar nieuwe functie heeft minister van Strategische Zaken Orit Farkash-Hacohen online hetzes tegen Israël aangemerkt als een belangrijke strategische uitdaging die moet worden aangepakt.

“Delegitimisatie-netwerken werken voortdurend achter de schermen samen met organisaties en functionarissen in de internationale arena om Israël te besmeuren en te isoleren. We hebben nu onthuld dat ze naast hun inspanningen om de afgelopen zomer het ICC offline te beïnvloeden, ook een speciale gelegenheid hadden om ook online een anti-Israëlische discussie uit te lokken”, aldus minister Farkash-Hacohen.

De uitgevoerde analyse onderzocht de belangrijkste trends in social media op basis van de belangrijkste hashtags, van half juni tot half augustus. De nep-accounts werden ontdekt door een combinatie van technologische hulpmiddelen die worden gebruikt voor het identificeren en analyseren van een niet-authentieke activiteit online, samen met handmatig onderzoek door experts.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)