Iedereen in Israël kan gratis op het coronavirus worden getest

Coronavirus tsaar prof.Gamzu. Foto woordvoerder Ichilov ziekenhuis

Het aantal patiënten in ernstige toestand blijft dalen in Israël, goed nieuws voor Israëls corona tsaar die dinsdagavond bekend maakte dat het binnenkort voor iedere Israëliër mogelijk zal zijn zich gratis op het coronavirus te worden getest, zonder enige verwijzing daarvoor.

Dinsdag zijn er 41.193 mensen in Israël getest op het coronavirus, hiervan bleek 3% positief, of wel 1165 mensen. Het aantal actieve coronapatiënten staat op 21.010, ook een aanzienlijke daling in vergelijk met een week geleden toen dat aantal nog boven de 30.000 uitkwam.

Ook het aantal patiënten in kritieke toestand blijft dalen en staat nu op 591 van wie er 229 op de beademing zijn aangesloten.

Het dodental is inmiddels gestegen naar 2278 nadat in de afgelopen 24 uur opnieuw 7 mensen aan het coronavirus overleden.

Professor Roni Gamzu zei dinsdagavond dat het binnenkort mogelijk zal zijn om getest te worden in lokale klinieken zonder verwijzing van een arts.

“We hebben besloten dat gratis tests in heel Israël beschikbaar zullen zijn, zonder dat daar een verwijzing voor nodig is”, zei Gamzu. 

Gamzu hoopt dat het op die manier mogelijk is precies in kaart te brengen wie met het coronavirus is besmet of besmet is geweest.

Channel 12 melde dinsdagavond dat dat premier Benjamin Netanyahu stilletjes had ingestemd met zijn ultraorthodoxe coalitiepartners om harde maatregelen tegen Haredi-gezondheidsschendingen te vermijden, terwijl hij publiekelijk een krachtig standpunt over de kwestie innam.

Als reden gaf het tv station op “dat de autoriteiten niets zullen doen zonder medeweten van ultraorthodoxe leiders, om de regerende coalitie, geleid door Netanyahu’s Likud partij, in stand te houden, die afhankelijk is van ultraorthodoxe politieke partijen.

Gezondheidsexperts hadden tegen het openen van de religieuze scholen gewaarschuwd en voorspellen nu dat de neerwaartse daling van het aantal nieuwe gevallen van het coronavirus zal stoppen en dat Israël een piek in nieuwe gevallen zal zien als gevolg van niet-naleving van de virusrichtlijnen, voornamelijk in gebieden met een grote ultraorthodoxe bevolking.

“We verwachten een aanzienlijke toename van nieuwe coronapatiënten in de komende zeven tot tien dagen. Met het niveau van schendingen dat we zien, is er geen ontkomen aan,” vertelde de anonieme bron aan Channel 12 Nieuws.

“Ouders moeten bidden dat de infectiecijfers blijven dalen”, voegde hij daaraan toe, omdat nu toch blijkt dat Netanyahu onder druk van bedrijven en religieuze leiders weer versneld de lockdown lijkt te gaan opheffen.

“Dit zal het aantal nieuwe infecties weer doen toenemen en mag er zelfs rekening mee worden gehouden dat Israël in december een derde lockdown krijgt”, aldus verschillende gezondheidsexperts.

Het netwerk meldde ook dat hoge politiecommandanten Netanyahu hadden laten weten dat het onredelijk was dat politieagenten werden gevraagd boetes uit te delen tegen religieuze instellingen die open waren gegaan, van NIS 50.000 (€ 37.500), die waren voorgesteld door coronavirus-tsaar Ronni Gamzu, omdat dit emotioneel moeilijk voor hen zou zijn om te doen. Ze stelden voor dat de rechtbanken dergelijke hoge boetes zouden moeten behandelen.

In plaats van de hoge boetes zijn er in een aantal gevallen boetes uitgedeeld van NIS 5000 (1250 euro), wat dus niets voorstelt.

De plaatsen waar besmettingen in Israël voorkomen zijn: 2916 in Jeruzalem, 1703 in Bnei Brak, 822 in Tel Aviv-Yafo, 761 in Ashdod, 723 in Modi’in Illit, 523 in Petah Tikva, 516 in Netanya, 435 in Beit Shemesh, 416 in Beer Sheva , 389 in Holon, 363 in Beitar Illit, 357 in Haifa, 341 in Elad, 339 In Rishon Lezion, 335 in Bat Yam, 324 in Hadera, 315 in Ashkelon, 295 in Ramla, 275 in Rehovot, 191 in Ramat Gan, 185 in Lod, 185 in Rosh HaAyin, 160 in Nazareth, 157 in Acre, 148 in Herzliya, 141 in Netivot, 130 in Kfar Saba, 126 in Shefar’am, 115 in Raanana, 113 in Afula, 113 in Kiryat Malachi, 111 in Tiberias, 108 in Kiryat Ata, 108 in Ofakim, 107 in Or Yehuda, 103 in Yavne en 101 in Tamra.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!