In Beersheva is een 6500 jaar oude oven ontdekt

6.500 jaar oude kopersmelterij in de wijk Neveh Noy in Beersheba. Foto Talia Abulafia / Israel Antiquities Authority

Het zou zomaar kunnen dat Israël al 6.500 jaar geleden een startup nation was geweest, althans volgens een nieuwe studie van de Universiteit van Tel Aviv en de Israel Antiquities Authority waaruit blijkt dat opgravingen in de hoofdstad van de Negev 6.500 jaar oude kopersmelterijen hebben blootgelegd.

De resultaten van het onderzoek zijn zojuist gepubliceerd in het prestigieuze Journal of Archaeological Science.

Het beschrijft hoe een 6.500 jaar oude werkplaats voor het smelten van kopererts ooit werkte in de wijk Neveh Noy in Beersheba .

Het onderzoek, dat gedurende meerdere jaren werd uitgevoerd, begon in 2017 in de hoofdstad van de Negev, toen de werkplaats voor het eerst werd ontdekt tijdens een archeologische opgraving van de Israel Antiquities Authority om oudheden te beschermen.

“Dit is de high-tech van die periode, er was geen geavanceerde technologie”, zei prof. Erez Ben-Yosef van de Universiteit van Tel Aviv. De beweging van smeltkroes naar oven vertegenwoordigt geavanceerde technologie, zei Ben-Yosef.

Prof. Erez Ben-Yosef, Tel Aviv University. Foto: Tel Aviv University

“Het is belangrijk om te begrijpen dat het raffineren van koper de hightech van die periode was. Er was geen geavanceerdere technologie dan die in de hele antieke wereld, ”zei Erez Ben-Yosef. ‘Als je brokken erts in een vuur gooit, kom je nergens. Je hebt bepaalde kennis nodig om speciale ovens te bouwen die zeer hoge temperaturen kunnen bereiken met behoud van een laag zuurstofgehalte. “

Metallurgie ontstond in de zuidelijke Levant tijdens de tweede helft van het 5e millennium voor Christus. Volgens Ben-Yosef duidt de ontdekking van Beersheba op een technologische evolutie van een eerdere methode om erts te smelten, waarbij gebruik werd gemaakt van kleine kroezen van aardewerk, naar deze nieuw blootgelegde, grotere in de grond gestookte ovens.

“Het lijdt geen twijfel dat het oude Beersheba een belangrijke rol speelde bij het bevorderen van de wereldwijde metaalrevolutie en dat de stad in het vijfde millennium vGhr een technologische krachtpatser was voor deze hele regio”, zei hij in een persbericht van de Universiteit van Tel Aviv.

Koperslakken gevonden bij de opgraving van Neveh Noy in Beersheba. Foto Anat Rasiuk / Israel Antiquities Authority

Volgens Abulafia, directeur van de opgraving namens de Israel Antiquities Authority, “heeft de opgraving bewijs opgeleverd voor binnenlandse productie uit de Chalcolithische periode, ongeveer 6.500 jaar geleden. Tot de verrassende vondsten behoren een kleine werkplaats voor het smelten van koper met scherven van een oven – een kleine installatie van tin waarin kopererts werd gesmolten – en veel koperslak. “

De Horvat Beter-nederzetting wordt geïdentificeerd met de Ghassulische cultuur uit de Chalcolithische periode, die bekend staat om zijn fijne vakmanschap. Daar werd ruw kopererts, 100 kilometer verderop gedolven in de mineraalrijke Wadi Faynan in Jordanië, verfijnd in wat Ben-Yosef een ‘magisch’ proces noemt.

Tijdens de Chalcolithische periode, toen koper voor het eerst werd verfijnd, vond het proces plaats ver van de mijnen, in tegenstelling tot het gangbare historische model waarin ovens werden gebouwd in de buurt van de mijnen om zowel praktische als economische redenen. Onderzoekers theoretiseren dat het koper zo ver van de mijnen is geraffineerd om het technologische geheim te bewaren.

“Onze resultaten tonen duidelijk aan dat de metallurgische werkplaats van Horvat Beter alleen gewijd was aan het smelten van koper”, schrijven de auteurs. Het onderzoek werd uitgevoerd door Ben-Yosef, Dana Ackerfeld en Omri Yagel van de Jacob M.Alkow afdeling Archeologie en Oude Nabije Oosten Beschavingen aan de Universiteit van Tel Aviv, in samenwerking met de Israel Antiquities Authority’s Abulafia, Dr. Yegorov en Dr. Yehudit Harlavan van de Geological Survey of Israel.

Ben-Yosef zei dat de technologische innovatie van de oven gebaseerd was op het vroege wetenschappelijke werk en de expertise van de ambachtslieden op het gebied van kopersmelterijen – die hij ten zeerste respecteert. De afgelopen zomers hebben afgestudeerde studenten geprobeerd om gereconstrueerde Beersheba-ovens te gebruiken om de oude koperproductie te repliceren.

In juni, “tussen de blokkades van het coronavirus in”, zei Ben-Yosef, was het team eindelijk in staat na een aantal zomers pogingen om koper te produceren met behulp van de Beersheba-methodologieën tijdens een seminar voor afgestudeerden.

Ben-Yosef verwonderde zich over het vermogen van de ambachtslieden van Beersheba om het metaal te produceren zonder het gebruik van chemie of moderne meetinstrumenten. Hij zei dat ze “andere aanwijzingen” gebruikten, zoals een verandering in vlamkleuren voor de perfecte temperatuur.

“Wat we in ons laboratorium in Tel Aviv doen, is een beeld krijgen van hoge resolutie van de veranderingen door de tijd, hoe ze zijn gebeurd, hoe we nieuwe ideeën hebben, die allemaal nog steeds relevant zijn,” zei hij. Hij zei dat zijn laboratorium veel middelen investeert in het repliceren van oude methodologieën.

Ben-Yosef gelooft dat de ongerepte ‘gebruiksvoorwerpen’ imitaties waren van de stenen werktuigen die in deze tijd nog algemeen werden gebruikt. De knock-offs zouden zijn gebruikt bij ceremonies of voor tentoonstellingen als symbolen voor de sociale status. (De beroemdste voorbeelden van deze ceremoniële voorwerpen werden gevonden in 1960, toen een grote schat van ongeveer 400 metalen voorwerpen werd ontdekt in de Nahal Mishmar-grot van de schat in de woestijn van Judea, die permanent te zien is in het Israel Museum in Jeruzalem.)

“Ik vind het behoorlijk fascinerend omdat mensen altijd denken dat innovatie noodzakelijk is – om instrumenten te creëren voor landbouw of wapens om een ​​oorlog te winnen – maar hier hebben we technologische uitvindingen die verband houden met menselijke nieuwsgierigheid,” zei hij.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)