In heel Israël voor de 18e week demonstraties tegen premier Netanyahu

Demonstranten in Jeruzalem. Screenshot Channel 13

Op ruim duizend locaties werd zaterdag avond voor de 18e week op rij gedemonstreerd tegen premier Netanyahu en zijn vertrek geëist. Het hoogtepunt van de demonstraties vond in Jeruzalem plaats, daarnaast was er ook een grote demonstratie in Tel Aviv.

Zoals iedere week gebruikelijk stonden ook nu weer door het hele land betogers op bruggen, kruispunten en rotondes om het vertrek te eisen van premier Netanyahu wegens zijn binnenkort te beginnen proces wegens corruptie en de wijze waarop hij de coronavirus pandemie behandelt.

Bij de vele tienduizenden betogers waren deze keer vele duizenden zelfstandigen die protesteerden wegens het feit dat, ondanks alle mooie beloften van de premier, zij nog ‘geen Shekel’ steun hebben ontvangen.

Uit onderzoek blijkt dat slechts een heel klein percentage van de werkloze zelfstandigen enige vorm van steun heeft ontvangen.

Er was deze keer opnieuw geweld van Netanyahu aanhangers, zo was er opnieuw een Wolt-bezorger die inreed op demonstranten in Tel Aviv. Hij werd meteen door de politie opgepakt. Verder werden in Tel Aviv vijf andere Netanyahu aanhangers gearresteerd, o.a. wegens het spuiten van pepperspray op demonstranten.

In Jeruzalem werden zeven mensen opgepakt wegens het aanvallen van demonstranten, een aantal van hen gebruikte geweld tegen de demonstranten.

Opvallend was deze keer dat er meer families aan de demonstraties in het land meededen en dat er minder sprake was van een ‘festivalsfeer’.

Ongeveer 1.000 mensen namen voor de tweede week op rij deel aan een protest van de Movement for Quality Government op het Rabin-plein in Tel Aviv, onder de leuze “Corruptie springt – de staat zinkt”, een woordspeling op het Hebreeuwse woord voor onderzeeër.

Duizenden andere demonstranten die zich hadden verzameld op het Habima-plein in de stad marcheren later naar het Rabin-plein.

In Jeruzalem begon de politie op een gegeven moment muziekinstrumenten van demonstranten in beslag te nemen, waarna er rellen uitbraken.

Er waren in Jeruzalem zaterdagavond vijf verschillende protestmarsen, ongeveer 2.000 demonstranten marcheerden van het Knesset-gebouw naar de residentie van de premier in Jeruzalem, waar sinds begin juli ononderbroken wekelijkse protesten hebben plaatsgevonden, met uitzondering van enkele weken tijdens de lockdown.

Vier andere marsen vertrokken van andere locaties in de stad en kwamen ook samen in Balfour Street. Uiteindelijk waren er tienduizenden demonstranten op Kikar Paris vlakbij de residentie van Netanyahu. De politie had eerder ter voorbereiding wegversperringen in nabijgelegen straten opgezet.

Om ongeveer 22:00 uur begonnen duizenden demonstranten in Jeruzalem een ​​nieuwe mars vanuit de buurt van de residentie van de premier. De politie probeerde de mars in het Mamila-gebied te stoppen, maar demonstranten sloegen op de vlucht en omzeilden de wegversperringen.

Tegen middernacht werd het rustig in Jeruzalem, op wat kleine relletjes na, en vertrokken de meeste demonstranten weer naar huis.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)