Israëlisch coronavaccin is bijna klaar en heet Brilife

Minister van Defensie Benny Gantz (L), spreekt met de directeur van het Instituut voor Biologisch Onderzoek, prof. Shmuel Shapira, in het laboratorium in Ness Ziona op 19 oktober 2020. Foto Ariel Hermoni / Ministerie van Defensie

Goed nieuws, het Israëlisch coronavaccin is bijna klaar en nog deze maand worden de eerste mensen getest. Dat verklaarde minister van Defensie Benny Gantz na zijn bezoek aan het semi-militaire Israëlische Instituut voor Biologisch Onderzoek.

Het vaccin heeft de naam Brilife gekregen, een samenvoeging van het Hebreeuwse woord voor gezondheid – bri’ut – en leven, zo onthulde Gantz bij zijn bezoek aan het geheime nationale laboratorium waar hij een ontmoeting had met het hoofd van het laboratorium, Shmuel Shapira.

“We bevinden ons op een heel belangrijk moment”, zei Gantz. “Professor Shapira en het hele team hebben fantastisch werk verricht. Zij zijn de wetenschappelijke voorhoede van de staat Israël en ze hebben dit vaccin zo ver gebracht dat we heel binnenkort proeven met mensen kunnen beginnen. “

Shapira voegde daaraan toe dat het instituut op 2 februari aan een vaccin begon te werken en dat het nu bijna klaar is.

Gantz prees de inspanningen van het instituut, dat, volgens buitenlandse rapporten, ook betrokken zou zijn bij de ontwikkeling van chemische en biologische wapens en tegengiffen en afweermiddelen tegen hen.

“Als dit proces slaagt, zal het geweldig nieuws zijn voor de staat Israël en voor alle landen van de wereld”, zei Gantz.

In juni kondigde het instituut aan dat het succesvolle proeven met coronavirus vaccins op knaagdieren had afgerond.

In een artikel dat eerder werd gepubliceerd op de website van bioRxiv, een site voor artikelen die nog niet door vakgenoten zijn beoordeeld, zei het instituut dat het hoopte binnen een jaar, of mogelijk zelfs eerder, een vaccin klaar te hebben.

In de samenvatting van het artikel zeiden de onderzoekers dat hun vaccin, dat ze al op hamsters hebben getest, “resulteert in een snelle en krachtige inductie van neutraliserende antilichamen tegen SARS-CoV-2,” het virus dat COVID-19 veroorzaakt.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)