Knesset voorzitter beschermt Netanyahu door aangenomen motie ongeldig te verklaren

Knesset oppositieleden schreeuwen het uit tegen annulering of om Netanyahu te onderzoeken op Submarine Affair na positieve resultaten. Foto credit: Knesset woordvoerder / Shmulik Grossman

De Knesset heeft woensdagmiddag met 25 stemmen voor en 23 tegen een motie aangenomen voor het instellen van een commissie om de rol van premier Netnayahu in de onderzeebotenaffaire te onderzoeken. Na aanname annuleerde de voorzitter van de Knesset Yariv Levin de stemming onmiddellijk en zei dat deze onjuist was uitgevoerd door zijn plaatsvervanger, Verenigde Arabische Lijst MK Mansour Abbas, en dat verschillende Likud-leden niet stemden, omdat coalitievoorzitter Miki Zohar had gevraagd om een ​​hoofdelijke stemming.

Dit is nooit eerder voorgekomen in de Israëlische politiek en duidelijk bedoeld om Netanyahu te beschermen, iets wat Knesset voorzitter en lid van de Likudpartij, Levin dan ook, voorlopig, is gelukt.

Het werd achteraf bekend dat premier Netanyahu een dringende vergadering van het coronakabinet verliet om instructies aan de Likud Knesset leden te geven en Likud ministers de kans te geven ineen tweede stemming mee te stemmen.

Tijdens deze tweede stemming was de oppositie niet aanwezig omdat die de vergaderzaal al hadden verlaten. De motie werd toen vanzelfsprekend niet aangenomen.

Deze hele gang van zaken is opnieuw een bewijs dat Netanyahu iedere truc gebruikt om aan de macht te blijven.

Tamar Zandberg, hoofd van de Meretz-fractie, die de stemming initieerde, noemde deze beslissing “een smet op de Israëlische democratie”. Ze vroeg de juridische afdeling van de Knesset om de video vanuit alle hoeken te bekijken en te bepalen of er om de roloproep was gevraagd voordat de stemming begon.

De Movement for Quality Government zei dat het een verzoekschrift zou indienen bij het Hooggerechtshof om de eerste stemming goed te keuren die Levin had geannuleerd.

Oppositieleider Yair Lapid reageerde woedend en zei in een verklaring: “Ik ben al acht jaar lid van de Knesset. Nooit is een stemming geannuleerd na de stemming. Ik heb met de langstzittende leden van dit huis gesproken, geen van hen herinnert zich zoiets.”

“In de geschiedenis van de Knesset heeft de voorzitter van de Knesset nooit een stemming geannuleerd in een sessie die hij niet eens leidde. Als u stemmen kunt annuleren, kunt u de Knesset sluiten. Het is niet meer nodig”, aldus Lapid.

Hij zei verder: “Degenen die de democratische beslissingen van de Knesset annuleren, leggen de basis om de beslissingen van de rechtbanken te annuleren. De regering deed dit omdat het het onderzeeër schandaal is. Netanyahu wist precies wat hij deed. Hij wist precies waarom hij midden in de discussie van het coronakabinet stopte om een ​​stemming over zijn corruptie te blokkeren.”

“Als er een commissie wordt gevormd om het onderzeeër schandaal te onderzoeken, zal het Netanyahu bereiken. Hij zit tot zijn nek in dit schandaal. Daarom zijn ze bereid alles te doen om een ​​onderzoek te voorkomen. Er zijn geen woorden om mijn teleurstelling uit te drukken dat Blauw & Wit weer uit de plenaire vergadering is verdwenen. Ze zijn niet de laatste verdedigingslinie voor de democratie, ze zijn de laatste verdedigingslinie voor Netanyahu. Netanyahu’s mensen schoten de democratie van Israël neer en Blauw & Wit rende weer weg,” aldus Lapid.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)