Lockdown in Israël niet voor 18 oktober opgeheven

Premier Netanyahu tijdens zijn video toespraak, maandag 5 oktober 2020. Screenshot

Het ziet er niet naar uit dat de huidige lockdown in Israël voor 18 oktober wordt opgeheven. Premier Netanyahu zei na de Zoom bijeenkomst van het coronakabinet in een via Twitter verspreide video dat “de experts aanbevelen om een ​​week te wachten met het nemen van beslissingen om te zien of de huidige trend, met dalende infectie percentages, zich voortzet”.

“Het is te vroeg om te zeggen of deze trend zich voortzet,” zei hij. “Er zijn geen beslissingen genomen, en we volgen het advies van de experts”.

Volgende week maandag komt het coronakabinet opnieuw bijeen, dan zijn de infectiecijfers bekend van de Soekot periode.

Netanyahu wees erop dat Israël weliswaar het eerste land is wat een tweede lockdown heeft, maar dat veel Europese landen zich voorbereiden om hetzelfde te doen.

Mediaberichten in de Hebreeuwse pers gaven aan dat de ministers van Blauw en Wit, evenals de Likud minister van Financiën Israel Katz, druk uitoefenen om zo snel mogelijk te beginnen met heropening van de economie, bijvoorbeeld door bedrijven die geen klanten ontvangen weer te openen, en ook kinderopvang en schoolklassen voor kinderen van 0-6 jaar te openen, zodat ouders weer aan het werk kunnen.

Het nationale informatie- en kenniscentrum voor coronavirus van de IDF herhaalde maandag zijn standpunt dat het positieve testpercentage nog steeds relatief hoog was, rond de 11-12 procent, en gaf aan dat er “een veel grotere reikwijdte van morbiditeit was dan werkelijk werd vastgesteld”, en voegde eraan toe dat er meer tijd nodig was. om te zien of er een daadwerkelijke neerwaartse trend was.

De door de regering aangestelde coronavirus tsaar, professor Gamzu, kwam tijdens de Zoom bijeenkomst met het voorstel dat Israël zijn nationale lockdown niet beëindigt voordat er minder dan 2000 nieuwe gevallen per dag zijn en het R-nummer, het gemiddelde aantal mensen dat elke besmette persoon zal infecteren, 0,8 is.

Om dit te bereiken zei het ministerie van Volksgezondheid dat het land nog minstens een week afgesloten moest blijven, dus tot 14 oktober, en dan wacht op de gegevens van 12 oktober , voordat er beslissingen worden genomen.

Het voorstel beschrijft ook wat er zou gebeuren als slechts aan een van de twee voorwaarden was voldaan. Als het R-aantal onder de 0,8 komt, maar het gemiddelde dagelijkse aantal nieuwe gevallen nog steeds hoger is dan 2.000, stelt het ministerie voor om de lockdown-regels te handhaven, maar deze soepeler te interpreteren. Als de infectiecoëfficiënt echter hoger is dan 0,8, wil het ministerie dat de lockdown met nog een week wordt verlengd.

Kleine veranderingen in het R-nummer kunnen een grote impact hebben op het aantal nieuwe gevallen. Het ministerie zei bijvoorbeeld dat het met een R-aantal van 0,9 en 5.000 nieuwe gevallen per dag Israël minstens 39 dagen zou kosten om een ​​niveau van niet meer dan 2000 nieuwe gevallen per dag te bereiken. Maar een R-getal van 0,8, 0,7 of 0,6 zou dat aantal verlagen tot respectievelijk 18 dagen, 11,5 dagen en acht dagen.

Het voorstel van het ministerie specificeerde niet wat elke fase van een geleidelijke exit uit lockdown zou inhouden. Maar het adviseerde wel om speciale taskforces op te zetten om te bepalen hoe het schoolsysteem en de internationale luchthaven van het land heropend konden worden.

Zodra de algemene lockdown van het land wordt beëindigd, pleit het ervoor om terug te keren naar Gamzu’s zogenaamde verkeerslichtenplan, waarbij verschillende locaties aan verschillende beperkingen zouden zijn onderworpen, afhankelijk van hoe hoog hun incidentie van het virus is. In “rode” steden, dat wil zeggen degenen met een hoge incidentie van de ziekte, beveelt het aan om een ​​volledige lockdown te handhaven of te herstellen, inclusief een verbod op bijeenkomsten en het sluiten van scholen, terwijl intensieve hulp wordt geboden aan de bevolking.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)