Met hoofd in handen van chirurg openden de artsen de luchtwegen van een baby die door een tumor waren geblokkeerd

Het team dat op 14 oktober 2020 de ex utero intrapartum procedure uitvoerde in het Tel Aviv Sourasky Medisch Centrum (met dank aan Tel Aviv Sourasky Medisch Centrum)

Artsen van het Sourasky Medical Center (Ichilov ziekenhuis) in Tel Aviv, stopten halverwege een bevalling doordat bleek dat een tumor de luchtwegen van een baby blokkeerden.

“Het hoofd van de baby was al in de handen van de chirurg, de rest nog in de baarmoeder toen we zijn luchtwegen openden”, vertelde Ariel Many, directeur van de verloskamers van Sourasky Medical Center, aan The Times of Israel. “We moesten de luchtwegen openen voordat we de navelstreng konden doorsnijden, anders had hij niet kunnen ademen.”

Volgens velen is de ex utero intrapartum-procedure, die plaatsvond tijdens een keizersnede op woensdag, zeldzaam en maar een paar keer in Israël uitgevoerd. Many denkt dat het succes van zijn team afhing van de talloze simulaties – geholpen door een 3D-geprint model van de nek van de baby – sinds scans een paar weken geleden lieten zien dat de baby de tumor had.

De baby tijdens de ex utero intrapartum procedure in Tel Aviv Sourasky Medical Center (met dank aan Tel Aviv Sourasky Medical Center)

Hij zei: “We moesten met grote precisie een speciale buis inbrengen die de tumor zou omzeilen en de baby zou laten ademen.

“Als we hem volledig hadden laten geboren worden en de navelstreng hadden doorgesneden zonder deze procedure, waardoor zijn zuurstoftoevoer uit de placenta werd beëindigd, zou de baby geen zuurstof hebben gehad gedurende de 15 minuten die nodig zou zijn geweest om een ​​buisje in te brengen, wat een doodvonnis is, of op zijn minst de oorzaak van ernstige schade.”

Maar de procedure die ervoor zorgde dat de baby verbonden bleef met de placenta, bracht ook risico’s met zich mee die werden geschetst voor de ouders, een echtpaar van in de dertig. “We moesten de familie vertellen dat succes niet gegarandeerd is en dat het zou kunnen eindigen met de dood van de baby”, zei Many.

Het plaatsen van het buisje. (met dank aan Tel Aviv Sourasky Medical Center)

De bevalling vond plaats via een keizersnede, die werd onderbroken zodra het hoofdje van de baby tevoorschijn kwam, zodat het 30-koppige team met de procedure kon beginnen. “Het was erg spannend”, zei Many. “Maar toen we eenmaal zagen dat alles in orde was, hadden we allemaal tranen in onze ogen.”

Hij voegde eraan toe: “Ik ben hier al 25 jaar maar dit was een van de meest emotionele momenten.”

De baby ademt goed door de slang, soms alleen en soms met behulp van een beademingsapparaat. Velen zeiden dat dokters een operatie zouden kunnen uitvoeren om de tumor te verwijderen, “hoewel we eigenlijk denken dat de tumor vanzelf zal verdwijnen.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!