Israëlische wetenschappers komen met nieuw antilichamen medicijn tegen coronavirus

Ph.D. student Michael Mor. Foto Universiteit van Tel Aviv

Uit een onlangs vrijgegeven maar nog niet door vakgenoten bestudeerde studie die is gepubliceerd in BioRxiv, van Israëlische wetenschappers onderleiding van Dr. Natalia Freund en promovendus Michael Mor van de Sackler Geneeskunde Faculteit van de Tel Aviv Universiteit, blijkt dat een door hen ontwikkelde nieuwe antilichaamcocktail weken, en mogelijk zelfs maanden, natuurlijke immuniteit tegen COVID-19 kan bieden.

Volgens een universitaire aankondiging isoleerde en karakteriseerde het team zes antilichamen die waren afgeleid van het bloed van ernstig zieke COVID-19-patiënten, en combineerde vervolgens drie antilichamen tegelijk voor een krachtige in-vitro-cocktail tegen SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt. De wetenschappers hebben patent aangevraagd op de antilichamen via Ramot, de Technology Transfer Arm van de Universiteit van Tel Aviv. Hun onderzoek wordt momenteel ook bestudeerd door het peer-reviewed medische tijdschrift PLOS Pathogens.

In een telefonisch interview met NoCamels legt Dr. Freud uit dat “De antilichamen zich op verschillende plekken aan het virus binden en neutraliseren het virus met verschillende mechanismen”. De antilichamen “waren effectiever wanneer ze werden gecombineerd dan alleen, en we kregen een zeer efficiënte neutralisatie van het virus in weefselkweek.”

In afwachting van succesvolle klinische proeven met mensen, ondersteunen de gegevens van de studie “het gebruik van gecombineerde antilichaamtherapie om COVID-19 te voorkomen en te behandelen”, schreven de wetenschappers in hun studie.

Het onderzoek begon in april, ongeveer een maand na de eerste blokkering van het nationale coronavirus door Israël. De wetenschappers rekruteerden 18 van Israëls eerste COVID-19-patiënten – 10 met milde of geen symptomen, en acht ernstig zieke patiënten die in het ziekenhuis werden opgenomen, en waarvan sommigen zelfs werden beademd, in de medische centra Ichilov en Kaplan. Alle deelnemers herstelden van de ziekte.

Ze ontdekten dat slechts een klein deel van de licht zieke deelnemers neutraliserende antilichamen ontwikkelde en sommigen geen. Ondertussen bevatte het bloed van alle ernstig zieke patiënten neutraliserende antilichamen.

Deze bevindingen suggereren dat mensen met een milde of asymptomatische infectie de ziekte mogelijk een tweede keer kunnen oplopen, terwijl degenen die hersteld zijn van een ernstigere infectie mogelijk beschermd zijn, aldus de verklaring van de universiteit.

Foto Universiteit van Tel Aviv

“We hebben de cellen die deze antilichamen produceren gesequenced, deze cellen worden B-lymfocyten genoemd, dit zijn cellen van het immuunsysteem ”, legt Dr. Freund uit, waarbij ze benadrukt dat ze van nature in het lichaam voorkomen.

“Uiteindelijk waren we in staat om zes verschillende antilichamen te isoleren die het virus neutraliseerden, en produceerden ze in het laboratorium. Dus we reproduceerden in feite de antilichamen en maakten een monoklonale (in het laboratorium gemaakte identieke immuuncellen die allemaal klonen zijn van een unieke oudercel) antilichamen, en we mengden deze en testten hun gebruik bij het neutraliseren van het virus, alleen en in combinatie met elkaar, ”, voegde ze eraan toe.

De cocktail van de Israëlische wetenschappers, legt dr. Freund uit, wordt op natuurlijke wijze verkregen door het immuunsysteem van de patiënt, wat betekent dat het waarschijnlijk veiliger is om te gebruiken “omdat het natuurlijke menselijke antilichamen zijn, en er zijn geen verwachte nadelige effecten”, vertelt ze aan NoCamels.

De cocktail is in een celcultuur getest op het levende virus, maar nog niet op mensen. Omdat de antilichamen op natuurlijke wijze zijn ontwikkeld door het immuunsysteem van de patiënt, zijn ze waarschijnlijk veilig voor gebruik, zei Freund.

“Omdat deze antilichamen stabiel zijn in het bloed, kan een preventieve injectie enkele weken en mogelijk zelfs maanden bescherming bieden”, zei ze.

De volgende fase in het onderzoeksproject is het testen van de cocktail op mensen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)