Gantz: “Netanyahu blijkt opnieuw niet de waarheid te hebben gesproken”

Israëlische F-35 toestellen. Foto IDF woordvoerders eenheid

Minister van Defensie Benny Gantz beschuldigt Netanyahu ervan hem en andere hoge defensieambtenaren in het ongewisse te hebben gehouden tijdens de normalisatie onderhandelingen met de Verenigde Arabische Emiraten en de VS om geavanceerde F-35 stealth-jagers aan de VAE te leveren als onderdeel van de overeenkomst.

Naar nu blijkt maakt de verkoop van de F-35 straaljagers en andere geavanceerde wapens aan de VAE wel degelijk deel uit van de normalisatiedeal.

Nadat Gantz en Netanyahu eerder op vrijdag een verklaring uitgaven waarin werd gezegd “dat Israël geen bezwaar heeft tegen de levering van F-35 vliegtuigen en andere geavanceerde wapens aan de VAE”, kwam Gantz kort daarna met een eigen verklaring.

Gantz beschuldigde Netanyahu ervan dat hij en zijn partijgenoot, minister van Buitenlandse Zaken Ashkenazi, nooit heeft geïnformeerd over het akkoord daartoe, en ook later de Knesset hierover niet heeft ingelicht.

“Na de ondertekening van het vredesakkoord met de Verenigde Arabische Emiraten ontdekte ik dat er onderhandelingen gaande waren om geavanceerde wapens te verkopen en dat dit bekend was bij Israëlische functionarissen die deel uitmaakten van de normalisatie onderhandelingen, maar verborgen werd gehouden voor het defensie-establishment, dat er niet bij betrokken was.”

Kort na het bekend worden van de normalisatieovereenkomst met de VAE verschenen er berichten in de Israëlische pers waarin werd gezegd dat er een ‘geheime clausule in de overeenkomst met de VAE was waarin staat dat Israël geen bezwaar maakt tegen de verkoop van de F-35 en andere geavanceerde wapens’.

Netanyahu heeft dit altijd ontkend en bleef dit tot vrijdag volhouden toen zijn kantoor met een verklaring kwam waarin stond “dat de gesprekken over de F-35 van een latere datum waren”.

“De nieuwe afspraken maakten geen deel uit van het vredesakkoord met de VAE en de discussie begon pas een maand geleden na het bezoek van de minister van Defensie aan Washington, na de ondertekening van de vredesovereenkomst, en werden gisteren afgerond”, aldus het kantoor van Netanyahu.

Daags na de aankondiging van de normalisatie van de VAE meldde de krant Yedioth Ahronoth dat Netanyahu als onderdeel van de onderhandelingen de Amerikaanse verkoop van F-35’s aan de Golfstaat had geaccepteerd.

Netanyahu ontkende het rapport heftig, waarbij zijn kantoor op 18 augustus een verklaring aflegde waarin hij beweerde dat “de premier vanaf het begin zich verzette tegen de verkoop van F-35’s en andere geavanceerde wapens aan elk land in het Midden-Oosten, inclusief Arabische landen die vrede sluiten met de staat Israël.”

Zelf twitterde Netanyahu daags na de ondertekening toen de eerste geruchten over geheime afspraken de ronde deden dat “Yedioth Ahronoth vandaag fake nieuws publiceerde”, terwijl de reactie van het kantoor van de premier van die dag daaraan toevoegde, dat “het historische vredesakkoord tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten geen enkele aanvaarding van Israël in een wapenovereenkomst tussen de VS en de VAE, omvatte”.

Generaal-majoor (buitendienst) Amos Yadlin, het hoofd van het Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies, die eerder diende als opperbevelhebber van de IDF, zei gisteravond dat ‘de ernstige kwestie niet het geavanceerde wapen is voor een ver, gematigd land en in ons kamp tegen Iran is- maar, als een herhaald patroon, valse ontkenningen door de premier. Een belangrijk veiligheidsbesluit van hoge Israëlische ministers waar het defensie-establishment niet is gekend’.

Hoge Israëlische veiligheidsfunctionarissen zeiden vrijdagavond: “Als Netanyahu de vredesakkoorden achter de schermen niet had verborgen voor de minister van Defensie, de IDF-stafchef en de commandant van de luchtmacht, dan zouden de IDF en de luchtmacht volgens het defensie-establishment veel meer strategische middelen en vermogens uit de Verenigde Staten hebben kunnen halen, en vooral de komende meerjarenplannen beter hadden hadden kunnen plannen. Ze beweren zelfs dat Gantz de afgelopen maand heeft gehandeld om de schade te minimaliseren, of op zijn minst de intensiverings-veranderingen in de regio in evenwicht te brengen.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!