Opnieuw daling in nieuwe coronavirus besmettingen, ultraorthodoxe sector ziet stijging

Dansende ultraorthodoxe joden in Modiin Illit. Screenshot

Volgens de laatste gegevens van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid was erop donderdag opnieuw sprake van een daling van het aantal nieuwe patiënten met het coronavirus terwijl ook het besmettingspercentage is gedaald. Onder de ultraorthodoxe bevolking blijft het aantal besmettingen echter toenemen.

Donderdag werden er 48.808 mensen op het coronavirus getest waarvan 8% positief bleek te zijn, opnieuw een daling waar ruim een week geleden dit percentage nog 15% was.

Er zijn nu 59.347 actief besmet, waarvan er ruim 1.600 in de verschillende ziekenhuizen in het land liggen.

Hiervan verkeren 852 patiënten in ernstige toestand, met 242 van hun aangesloten op beademingsapparatuur.

Het dodental is opnieuw gestegen en staat nu op 1.864.

Op donderdag was er een rapport van Army Radio dat zei dat 69 procent van de nieuwe gevallen van coronavirus die de afgelopen week in Jeruzalem werden gediagnosticeerd, afkomstig was uit ultraorthodoxe buurten.

Ondertussen blijven ultraorthodoxe inwoners van het land de coronaregels overtreden en doen net alsof er niets aan de hand is.

Zo moest de politie donderdagavond een grote sukkot bijeenkomst in de ultraorthodoxe stad Modiin Illit beëindigen waar honderden mensen aanwezig waren.

Dit ging gepaard met enig geweld.

De huidige lockdown in Israël loopt op 14 oktober af, maar zal zo goed als zeker worden verlengd tot dat de effecten bekend zijn van Simchat Throra bijeenkomsten op vrijdagavond en zaterdag.

Donderdag zei een hoge ambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid dat de lockdown heeft bijgedragen aan het beteugelen van de verspreiding van COVID-19, maar waarschuwde dat er in grote delen van het land nog steeds hoge infectiegraden voorkomen.

“Dit betekent dat deze beperkingen helpen”, zei Sharon Elrai, waarnemend hoofd van de afdeling volksgezondheid van het ministerie, tijdens een persconferentie.

Elrai liet een grafiek zien met het percentage Israëli’s dat in “rode” gebieden leeft met de hoogste infectiegraden. Na een piek van 65 procent op 28 september, zei ze dat er een “geleidelijke daling” van het percentage is opgetreden, dat nu 40% bedraagt, maar dit is nog steeds te hoog, zei ze.

Ondertussen is de direkteur van het ziekenhuis in Bnei Brak afgetreden nadat hij tijdens een interview op de publieke omroep KAN had gezegd dat “leden van het ultraorthodoxe publiek mensen ‘vermoorden’ door het negeren van de richtlijnen van het coronavirus.”

Professor Ravid zei dat, “terwijl de meeste inwoners van de stad probeerden zich aan de overheidsvoorschriften te houden, er in Bnei Brak “chassidische buurten zijn die de regels negeren”, en dat “praten met de rabbijnen niet zal helpen omdat ze de controle over hun gemeenschap hebben tot op zekere hoogte hebben verloren.verloren.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)