Israëlisch rapport toont aan dat coronavirus patiënten nog maanden last hebben van bijeffecten

Ter illustratie. Screenshot YouTube

In een nieuw rapport van het Israëlische informatiecentrum voor het coronavirus toont aan dat er steeds meer aanwijzingen zijn dat mensen die hersteld zijn van het coronavirus op de lange termijn medische schade oplopen, met symptomen die lang na herstel aanhouden, zelfs bij mensen die slechts een milde vorm van het coronavirus hadden.

Meldingen van dit fenomeen, ook wel “lange COVID-19” genoemd, hebben zich in de medische literatuur verzameld. Het rapport van het informatiecentrum, dat onder de bevoegdheid valt van de inlichtingendienst van het Israëlische leger, maakt gebruik van deze bevindingen. Het merkte op dat mensen die andere virussen opliepen, zoals SARS en MERS, ook leden aan langdurige symptomen die soms jaren aanhielden en in sommige gevallen, blijvend bleken.

Met betrekking tot het huidige virus, officieel bekend als SARS-CoV-2, zijn dergelijke bevindingen noodzakelijkerwijs nog voorlopig. Maar op basis van gegevens die tot nu toe zijn verzameld, blijft ongeveer een derde van de herstelde patiënten last van symptomen hebben, soms maandenlang, zelfs nadat ze negatieve op het virus zijn getest.

“Sommige onderzoeken tonen aan dat ongeveer 10 procent van de herstelde patiënten met milde gevallen nog ongeveer een maand na herstel symptomen blijven houden, en vijf procent meldt zelfs vele maanden later nog symptomen te hebben”, aldus het rapport. “De symptomen zullen na verloop van tijd waarschijnlijk verbeteren, maar voor sommige patiënten kan het proces cyclisch en langdurig zijn.”

Deze aanhoudende symptomen kunnen het zenuwstelsel, het cardiovasculaire systeem en het ademhalingssysteem aantasten, en ze kunnen ook de geestelijke gezondheid van een patiënt beïnvloeden. Een aanzienlijk deel van de herstelde patiënten lijdt zelfs maanden na herstel aan ernstige vermoeidheid, aldus het rapport. Andere aanhoudende symptomen kunnen zijn: hoofdpijn, verstoorde slaap, concentratie- en geheugenproblemen en verlies van reuk of smaak. Al deze factoren kunnen het dagelijks functioneren beïnvloeden.

In zeldzamere gevallen waren de effecten op het zenuwstelsel verschrikkelijk. In juli meldde een groep Britse neurologen dat meer dan 40 coronaviruspatiënten complicaties hadden opgelopen, zoals meningitis, waanvoorstellingen, zenuwbeschadiging of zelfs beroertes.

Ademhalingsproblemen zijn het meest voorkomende symptoom van COVID-19. Dit komt ook tot uiting in de “lange COVID”, in de vorm van een langdurige impact op het ademhalingssysteem. Een aanzienlijk deel van de herstelde patiënten lijdt aan ademhalingsproblemen en een aanhoudende hoest na herstel, soms gedurende vele maanden. Dit ondermijnt hun fysieke fitheid en uithoudingsvermogen. “Volgens verschillende rapporten lijden sommige herstelde patiënten aan littekens (fibrose) van het longweefsel, waarvan de impact op de lange termijn nog niet duidelijk is”, voegde het rapport eraan toe.

Cardiovasculaire schade komt ook vaak voor. “Volgens verschillende onderzoeken lijdt maar liefst de helft van alle patiënten aan problemen met de hartfunctie (zoals hartritmestoornissen en perimyocarditis) in verschillende mate van ernst, soms zelfs onzichtbaar”, aldus het rapport. “Deze problemen kunnen zich zelfs bij jonge patiënten voordoen zonder, verband met reeds bestaande ziekte of de ernst van het coronavirus, en zullen vele maanden aanhouden.”

Andere problemen die in de literatuur worden beschreven, zijn onder meer psychische problemen zoals depressie en angst, haaruitval, huiduitslag, gehoorverlies, oorsuizen, buikpijn, langdurige diarree en een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)