2000 jaar oud ritueel bad opgegraven bij Kibboets Hanaton

De locatie van de voormalige met onder in het midden het rituele bad. Foto IAA

Zoals gebruikelijk in Israël, werd ook voorafgaand aan de bouw van groot verkeersknooppunt bij het Hamovil-kruispunt in Galilea, ten oosten van Haifa, een archeologische opgraving uitgevoerd door de Israël Antiquities Authority. Tijdens deze opgravingen werden de overblijfselen van een Joodse agrarische boerderij uit de Tweede Tempelperiode (2000 jaar geleden), waaronder een prachtige mikveh (ritueel bad). De opgravingen werden uitgevoerd met de hulp van arbeiders uit het dorp Kfar Manda, studenten van pre-militaire voorbereidingsprogramma’s en vrijwilligers uit de omgeving, waaronder inwoners van de nabijgelegen Kibbutz Hannaton.

Volgens Abd Elghani Ibrahim en Dr. Walid Atrash, directeuren van de opgraving namens de Israel Antiquities Authority, geeft het bestaan ​​van een mikveh, een ritueel bad, ondubbelzinnig aan dat de bewoners van de oude boerderij Joods waren, en een religieuze en traditionele manier van leven leiden, waarbij de zuiverheid volgens het gebod in de Thora werd gehandhaafd.

Het rituele bad. Foto IAA

Rituele baden worden sinds de Tweede Tempelperiode tot op heden nog steeds in het dagelijks leven door religieuze Joden gebruikt.

Volgens Ibrahim en Dr. Atrash ‘verandert de ontdekking van het mikveh in de boerderij. wat we tot nu toe wisten over de levensstijl van de Joden tijdens de Tweede Tempelperiode. Tot nu toe hadden we geen Joodse boerderijen in Galilea ontdekt. Men was van mening dat de joden in de Romeinse tijd niet op boerderijen buiten de dorpen of steden woonden.

De ontdekking van de hoeve op enige afstand van het dorp Shikhin en de grote joodse stad Sepphoris, toonde aan dat joden zich ook vestigden in boerderijen, die misschien functioneerden als het landelijke achterland van Sepphoris.”

Overblijfselen oude boerderij nabij het aan te leggen verkeersknooppunt. Foto IAA

Ongeveer zeventienhonderd jaar zijn verstreken sinds de boerderij werd verwoest door een aardbeving, en ongeveer veertienhonderd jaar sinds de site uiteindelijk werd verlaten.

Onlangs is er een enorm snelwegknooppunt in de vallei aangelegd. De noodzaak om een ​​van de ondersteunende brugkolommen te verankeren, maakte het noodzakelijk om diepe funderingssleuven te bouwen in het gesteente.

Terwijl de archeologen naast de bouwwerken opgravingen deden, werd het mikveh blootgelegd. Omdat het niet mogelijk was om het mikveh op de site te behouden, ontstond het idee om het los te koppelen van de rots en deze naar een beschermde plek te transplanteren om het te kunnen laten zien aan het publiek.

Het 2000 jaar oude mikveh wordt verplaatst. Foto IAA

De Israel Antiquities Authority werkte samen met leden van Kibbutz Hannaton, en de inwoners van de kibboets starten een crowdfunding campagne voor het project, met als doel het oude mikveh naast het functionerende mikveh in de kibboets te plaatsen.

In samenwerking met de Israel Antiquities Authority, het ministerie van Jeruzalem en Erfgoed, Netivei Israel, de Jezreel Valley Regional Council en de bewoners, werd de nodige financiering verkregen om de oude mikveh te verplaatsen.

In de afgelopen weken zijn voorbereidende werkzaamheden verricht voor de verplaatsing. Het mikveh, met een gewicht van ongeveer 57 ton, werd eerst aan alle kanten losgemaakt van het gesteente en omgeven door een stalen kooi om het te beschermen en op te hijsen. Onder toejuichingen van de bewoners werd het uiteindelijk opgehesen en op zijn nieuwe plek geplaatst.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)