Opnieuw demonstraties tegen Netanyahu en coronamaatregelen

Demonstranten in Ir Yamin. Eigen foto

Op meer dan duizend plekken door heel Israël werd er donderdagavond gedemonstreerd tegen het beleid van premier Netanyahu en geëist dat hij aftreedt. Vanwege de coronavirus beperkingen vonden de meeste demonstraties plaats in de straten, kruispunten en rotondes in de wijken waar de demonstranten wonen. Alleen in Tel Aviv was sprake van grote demonstraties met enkele duizenden deelnemers.

Meer en meer zijn de demonstranten een doorsnee van de inwoners van het land: jong en oud, families met kinderen. Zoals ook te zien is op onderstaande video in de buurt waar ik woon.

Ook valt op dat mensen onderling afstand houden en een mondkapje dragen, ondanks de extreme hitte van donderdag toen het tijdens de demonstraties, die om 17.30 begonnen, 36* Celsius was.

De Zwarte Vlag-beweging die achter de meeste demonstraties zit, heeft aangekondigd dat zaterdagavond de demonstraties een ‘massaal karakter zullen hebben’ en verwachten dat daar honderdduizenden Israëli’s aan mee zullen doen.

“Elke dag dat Netanyahu premier is, is een dag dat de Israëlische economie miljarden shekels kost”, zegt de groep in een verklaring, verwijzend naar de beperkingen voor bedrijven als onderdeel van de nationale lockdown en het standpunt van alle experts, die zeggen dat afsluiten van steden met een hoge besmettingsgraad de enige juiste optie is die werkt, in plaats van het hele land af te sluiten. Maar dat willen de ultraorthodoxe partijen niet, die onderdeel uitmaken van de regering.

Naast Israëlische en dus zwarte vlaggen, droegen veel demonstranten borden met stickers met een boodschap in het Hebreeuws voor Netanyahu: “Vertrek”.

Onderstaande video’s zijn uit de wijk Gilo in Jeruzalem en Ibn Gvirol straat in Tel Aviv:

Onderstaande video’s zijn gemaakt in Jaffo en het Rabin-plein in het centrum van Tel Aviv:

Volgens berichten in de Hebreeuwse media raakte een demonstrant tijdens een protest bij de Bar Ilan-brug in centraal Israël lichtgewond nadat hij was aangevallen met pepperspray. Hij werd voor behandeling naar het nabijgelegen Sheba Medical Center in Ramat Gan gebracht. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar het incident.

Later op de avond starten honderden demonstranten een mars door Tel Aviv, die van te voren niet was aangekondigd en door de politie oogluikend werd toegestaan.

Twee mensen werden gearresteerd voor het niet opvolgen van de aanwijzingen door politie en tientallen kregen een bekeuring voor het niet dragen van een mondkapje.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!