Plan om Israël geleidelijk te openen vergt minimaal vier maanden

MDA medewerker met coronavirustest. Foto MDA

Het ministerie van Volksgezondheid heeft een plan gemaakt om Israël geleidelijk weer te openen, dat, afhankelijk van het aantal dagelijkse besmettingen, vier maanden in beslag zal nemen. meldde Channel 12 nieuws op zaterdagavond.

In het plan staan streefdata voor de verschillende stadia waarin de beperkingen worden opgeheven, maar elke versoepeling van de beperkingen kan worden uitgesteld als het besmettingspercentage niet genoeg is gedaald. De meeste aspecten van het plan waren al eerder bekend gemaakt door andere nieuws outlets.

Nu het aantal dagelijkse besmettingen is gedaald van ruim 9.000 rond half september naar minder dan 3.000 op zaterdag, en het percentage mensen dat positief test is gedaald van ruim 15% naar minder dan 8% op zaterdag kan er worden gewerkt aan het langzaam opheffen van alle beperkingen.

Dit zal echter niet gebeuren in ultraorthodoxe wijken en steden waar het besmettingspercentage rond de 25% ligt en dagelijks veel nieuwe besmettingen worden gemeld.

De eerste fase van het plan zou mogelijk 18 oktober in kunnen gaan als naar verwachting de dagelijkse besmettingen niet boven 2.000 per dag uitkomen.

In deze fase zullen kleuterscholen heropenen, evenals bedrijven die geen klanten ontvangen; de beperking om meer dan 1 kilometer van huis te reizen wordt opgeheven; beperkingen op demonstraties zullen worden opgeheven; families mogen elkaar weer ontmoeten; stranden zullen heropenen; restaurants kunnen afhaalmaaltijden aanbieden; en Ben Gurion Airport zal heropenen voor nieuwe vluchten.

De tweede fase gaat in zodra er dagelijks niet meer dan 1000 nieuwe besmettingen bijkomen. De verwachting is dat dit mogelijk rond 1 november zal zijn.

In deze fase zullen scholen voor groep 1-4 weer openen, de synagogen zullen heropenen en electieve medische procedures kunnen worden hervat.

De derde fase staat gepland voor half november of als er niet meer dan 500 besmettingen per dag zijn, en behelst het openen van sportscholen, winkels, winkelcentra en markten.

De vierde fase zal mogelijk eind november in kunnen gaan als er op dat moment niet meer dan 250 besmettingen per dag worden gemeld. Restaurants en cafés mogen dan weer open en ook zullen verschillende vrijetijdsattracties hun deuren dan weer mogen openen.

Rond half december staat de vijfde fase gepland, zonder dat er een specifiek besmettingsgetal wordt opgegeven, en mogen zwembaden, hotels en pensions heropenen.

In de zesde fase die voor eind december staat gepland, worden musea en uitgaansgelegenheden geopend en wordt ook groepssport toegestaan.

De zevende fase staat gepland voor begin januari en dan mogen alle schoolklassen boven groep vier hun deuren openen voor de leerlingen.

De achtste fase zal eind januari plaatsvinden, in die fase mogen clubs en bars weer openen en zijn sportwedstrijden met publiek toegestaan.

Gezondheidsfunctionarissen merken hierbij op dat niet alleen alles afhankelijk zal zijn van het dagelijks aantal nieuwe besmettingen maar ook dat het twijfelachtig is of de zevende en achtste fase haalbaar zijn, omdat niet zeker is dat de pandemie dan bedwongen zal zijn.

Ook wordt opgemerkt dat deze verschillende fases niet voor het hele land zullen gelden, omdat volgens het ‘stoplichtenplan’ gebieden met een hoge besmettingsgraad afgesloten worden van de rest van het land.

Het plan laat zien dat de gezondheidsexperts willen voorkomen dat de regering dezelfde fout maakt als na de eerste coronavirus golf toen alles binnen 14 dagen openging en er kort daarna een stijging begon van nieuwe coronabesmettingen.

De minister van Onderwijs heeft al gezegd tegen dit plan te zijn en wil alle scholen voor eind oktober weer openen, gezondheidsexperts waarschuwen hiertegen.

De komende dagen zal duidelijk worden of de regering dit plan accepteert of opnieuw beslissingen neemt die tegen het advies van de gezondheidsexperts ingaan.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)