Staatscontroleur in nieuw rapport: “aanpak coronavirus deugt niet”

Door ultraorthodoxe organisatie zelf aangeschafte beademingsapparatuur. Screenshot Channel 12

Wat iedereen weet maar door de regering onder leiding van premier Netanyahu wordt ontkend, wordt nu bevestigd in een maandag uitgebracht rapport van Israëls staatscontroleur waarin de aanpak van het coronavirus bekritiseerd wordt.

Een greep uit de zaken die niet deugen, volgens het rapport: “door de aanpak van de pandemie gaan de verkeerde mensen in quarantaine, frustreert het zakenmensen die toegezegde uitkering niet krijgen en zijn er tienduizenden schoolkinderen zonder toegang tot internet, waardoor die geen onderwijs op afstand kunnen volgen.

Een dag nadat Netanyahu zei dat de regering geen geld heeft om schoolkinderen in capsules te plaatsen, roept het rapport vragen op over de uitgaven van de 112 miljoen shekel (28 ​​miljoen euro) aan staatsfondsen voor de aankoop van 2,4 miljoen testkits door het ministerie van Volksgezondheid om burgers te testen op het coronavirus, maar heeft van dat aantal slechts 60.000 kits gebruikt omdat ze geen idee hebben hoe ze die testkits moeten gebruiken.

Ook de telefoontracking door de Shin Bet om diegenen die in aanraking zijn gekomen met een besmet persoon in quarantaine te plaatsen, wordt in het rapport als een onhandige operatie beschouwd die velen die geen contact hebben gehad met een besmet persoon in afzondering dwingt. Tegelijkertijd functioneert het traceren van contacten volgens het rapport niet zoals het zou moeten.

“Het rapport van de staatscontroleur toont aan dat veel van de half miljoen Israëliërs die te horen kregen dat ze zichzelf in quarantaine moesten plaatsen, deze opdracht ten onrechte hebben ontvangen”, zei Tehilla Shwartz Altshuler, van het Israel Democracy Institute.

Wat opvalt is dat het rapport geen kritiek heeft op de financiering of het functioneren van gezondheidsdiensten. Het schijnt wel de schijnwerpers op het hoge aantal dodelijke slachtoffers in bejaardenhuizen.

Inwoners van bejaardenhuizen vertegenwoordigen slechts één procent van de Israëlische bevolking, maar vormden tot begin oktober 36% van de sterfgevallen door het coronavirus. Het cijfer is bijna zes keer hoger dan bij oudere Israëliërs die in hun eigen huis wonen.

In het rapport worden ook zorgen geuit over het komende griepseizoen en het aantal dagelijkse virus tests.

Er is namelijk sprake van een verschil tussen de plannen van het ministerie van Volksgezondheid en de capaciteit die de laboratoria hebben om de tests in de winter uit te voeren. Gewoonlijk zijn de ze laboratoria in de winter al overbelast door het griepseizoen.

De staatscontroleur doet dan ook een dringende oproep nu al voorbereidingen te maken om te zorgen dat er voldoende ruimte in de laboratoria is.

Uit het rapport blijkt dat 44% van de ultraorthodoxe basisschoolkinderen geen computers hebben en 74% geen internettoegang heeft, terwijl 38% van de Arabische basisschoolkinderen geen computers en internettoegang hebben. Dit in vergelijking met 6% van de rest van de basisschoolkinderen die geen computers hadden en 9% die geen internet heeft.

Het rapport gaat ook in op de subsidies die aan bedrijven worden beloofd en waarvan in de praktijk bleek dat ongeveer de helft van de bedrijven geen of slechts een gedeelte van de overheidssubsidie hebben ontvangen.

De controleur zei dat “tekortkomingen werden gevonden in de toekenning van subsidies zoals bepaald door de overheid.”

Samengevat is er sprake van aanzienlijke tekortkomingen, het doen van loze beloften en het slecht uitvoeren van publiek gemaakte voorstellen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)