Startup Negev laat Bedoeïen in de hightech werken

Deelnemers aan de Startup Negev tech accelerator presenteren hun projecten op demodag. Foto door Snap! <br />Speciale behoeften en fotografie

Met de innovatie, creativiteit en ondernemerschap die kenmerkend zijn voor de tech-scene is Israëls reputatie als Startup Nation ongetwijfeld gerechtvaardigd. Maar niet heel Israël is partij bij dit ongekende succes, met name de minderheidsgemeenschappen en degenen die in de meer afgelegen uithoeken wonen.

Bedoeïenen bijvoorbeeld, een minderheidsgemeenschap die over het algemeen een lagere economische achtergrond heeft, minder kansen op succes en een ontoereikende infrastructuur in de niet-erkende dorpen in de Negev-woestijn waar velen van hen wonen.

Maar waarom zouden de ondernemersgeest en verbazingwekkende vaardigheden die we kennen van de Rothchild Boulevard in Tel Aviv, niet bestaan ​​in de bedoeïenensteden Rahat of Laqiya in het zuiden?

Dit is precies waarvoor Startup Negev werd opgericht en de afgelopen maanden een ‘thuis’ is geworden voor zuidelijke ondernemers die van plan zijn verandering in hun gemeenschap te bewerkstelligen. Het werd eerder dit jaar opgericht door het Mata Advanced Technology Center in de Negev, en heeft zojuist zijn eerste cyclus voltooid.

“We investeren al geruime tijd in startups in de Negev, en ik begon te denken dat de bedoeïenengemeenschap minstens een derde van de Negev-gemeenschap uitmaakt”, legt Gideon Shavit, de voorzitter van Mata, uit. “Ze verdienen ook onze aandacht.”

“We steunen de Negev, dus we kunnen de bedoeïenengemeenschap niet opzij zetten, ze maken deel uit van de Negev,” voegde hij eraan toe.

Mata-voorzitter Gideon Shavit. Foto door Snap! Speciale behoeften en fotografie

Startup Negev rekruteerde jonge mannen en vrouwen met verschillende technologische achtergronden uit de hele Negev. Ze waren verdeeld in 11 teams die regelmatig bijeenkwamen om te leren en aan hun producten te werken in het gezelschap van mentoren die door de accelerator werden geleverd. Uiteindelijk was er een wedstrijd voor het beste product.

De eerste cyclus van de accelerator eindigde onlangs met een demo-dag waarop al het werk van de teams werd getoond, dat een breed scala aan domeinen omvatte, zoals onderwijs, toegankelijkheid en gaming.

De eerste prijswinnaars van de wedstrijd en de ontvangers van de prijs van NIS 50.000 ($ 14.668) waren een team van vier: bedoeïenenvader en zoon Hassan en Naser Elziadna en het joodse echtpaar Yair en Michal Hollander, die een technologisch leerplatform voor jonge kinderen creëerden met leermoeilijkheden om hen te helpen bij hun schoolwerk.

“We bieden een app die een oplossing biedt voor de meeste leerproblemen en de leerling integreert in een regulier klaslokaal en een gevoel van succes geeft, deel uitmaakt van de klas en gelijkwaardig is onder gelijken”, zegt Hassan Elziadna.

Hun platform uploadt een database die overeenkomt met de lesplannen die op de basisschool worden gegeven en dient als een soort privéleraar. Het kan bijvoorbeeld teksten voorlezen die de leerling uitdagend vindt, een moeilijk woord herlezen en zelfs dezelfde vraag op een andere manier stellen om het begrijpelijker te maken.

Elziadna merkt op dat de acceleratorervaring “gewoonweg ongelooflijk was. Het gaf ons de tools om het te begrijpen, te kennen en correct te richten in de richting van succes.

“Ik denk dat dit initiatief de verandering zal bewerkstelligen en de transformatie teweeg zal brengen in het begrijpen, accepteren en waarderen van technologie en hoe belangrijk het is”, voegt hij eraan toe.

“Ik ben het daarmee eens”, zegt Shavit, “ik denk dat deze accelerator binnen een paar jaar een sleutelfactor zal zijn bij het stimuleren van de ontwikkeling van de hightech-industrie in de Negev”.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)