Voormalig hoofd inlichtingendienst Saudi Arabië: ‘Palestijnse leiders zijn al 70 jaar mislukkelingen’

Bandar bin Sultan bin Abdulaziz. Screenshot YouTube

Palestijnse leiders zijn “mislukkingen” die consequent kansen hebben gemist voor een regeling met Israël en die zich aansluiten bij de vijanden van Saoedi-Arabië, zei de voormalige baas van de Saoedische inlichtingendienst Bandar bin Sultan bin Abdulaziz in een interview met Al-Arabiya TV dat afgelopen week werd uitgezonden.

In vernietigende verklaringen op al-Arabiya tijdens een lezing van 40 minuten, compleet met archiefbeelden, besprak bin Sultan de geschiedenis van de Saoedisch-Palestijnse betrekkingen. Hij bekritiseerde het Palestijnse leiderschap scherp voor wat hij als herhaaldelijk gemiste kansen beschouwde om tot een ​​akkoord met Israël te komen, en voor het accepteren van Saoedische hulp terwijl het de Saoedische politieke raad negeerde.

Bin Sultan was meer dan 30 jaar de Saoedische ambassadeur in Washington en bekleedde na zijn terugkeer in Riyad ook verschillende inlichtingenfuncties op hoog niveau. Hij leidde de veiligheidsdiensten van Saoedi-Arabië van 2012 tot 2014 en gaf ook meer dan een decennium leiding aan de Saoedische Nationale Veiligheidsraad.

“Ik geloof dat wij in Saoedi-Arabië, handelend op onze goede wil, er altijd voor hen zijn geweest. Telkens als ze om advies en hulp vroegen, gaven we ze beide zonder iets terug te verwachten, maar ze namen de hulp aan en negeerden het advies. Dan zouden ze falen en weer naar ons terugkeren, en we zouden ze weer steunen, ongeacht hun fouten,” zei bin Sultan.

“We gingen zelfs verder als staat en rechtvaardigden de acties van de Palestijnen tegenover de hele wereld, terwijl we wisten dat ze inderdaad niet gerechtvaardigd waren”, zei Bin Sultan.

De opmerkingen van de ex-spionagechef weerspiegelen de groeiende publieke ontgoocheling over het Palestijnse leiderschap in Saoedi-Arabië, evenals de opwarmende banden tussen het koninkrijk en de Joodse staat. Kroonprins Mohammad bin Salman vertelde in 2017 aan The Atlantic dat hij geloofde dat zowel Palestijnen als Israëliërs het recht hadden “op hun eigen land”.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)