16 Israëlische ziekenhuizen schakelen over op aardgas

Het Noa gasveld voor de kust van Ahkelon. Foto Wikipedia

Zo’n 16 ziekenhuizen in Israël zullen overschakelen op aardgas als onderdeel van het plan van Israël om over te schakelen van vervuilende energiebronnen zoals dieselolie naar aardgas en zonne-energie. “De overgang naar aardgas zal de luchtvervuiling aanzienlijk verminderen en zal patiënten en bewoners in de buurt van ziekenhuizen in staat stellen schonere en gezondere lucht in te ademen”, zei minister van Energie Yuval Steinitz.

De Aardgasautoriteit van het Ministerie van Energie publiceerde eerder een oproep voor aardgasdistributiebedrijven om subsidies te verlenen aan bedrijven die ziekenhuizen aansluiten op het aardgasdistributiesysteem.

In juli keurde de regering een besluit van Steinitz goed om, te midden van de coronaviruscrisis, aanvullende financiering te verstrekken van 40 miljoen Shekel (10 miljoen euro) voor het overschakelen van ziekenhuizen op aardgas.

De ziekenhuizen zullen worden aangesloten op met aardgas gestookte warmtekrachtcentrales die alle benodigde energiebronnen aan de ziekenhuizen zullen leveren, inclusief elektriciteit, verwarming en airconditioning.

Ongeveer twee jaar geleden werd het Kaplan Medical Center in Rehovot het eerste ziekenhuis in Israël dat werd aangesloten op het aardgasdistributiesysteem, en een jaar later volgde Soroka Medical Center.

Puria Medical Center in Tiberias, Assaf Harofeh Medical Center in Beer Yaakov, Barzilai Medical Center in Ashkelon en Hadassah-University Medical Center zijn allemaal aangesloten op aardgasleidingen en zullen in de nabije toekomst ook op aardgas gaan werken.

Ha’emek Medical Center in Afula, Ziv Medical Center in Safed, Hillel Yaffe Medical Center in Hadera, Rabin Medical Center-Beilinson Campus en Sheba Medical Center in Tel Hashomer zullen naar verwachting ook tegen het einde van het jaar op het aardgasdistributiesysteem zijn aangesloten.

In totaal zullen 16 gouvernementele en niet-gouvernementele ziekenhuizen worden aangesloten op het aardgasdistributiesysteem, met een jaarlijks verbruik van naar verwachting ongeveer 132 miljoen kubieke meter aardgas per jaar.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!