18.000 vrijwilligers ruimen 62 ton afval op van stranden in Israël

Leden van Plastic Free Israel bij een strandopruiming. Foto PFI

Zoals ieder jaar werden ook dit jaar na afloop van het officiële strandseizoen, de stranden in Israël schoongemaakt. Deze keer deden daar ruim 18.000 vrijwilligers aan mee die in totaal 62 ton afval van de stranden langs de kust, het Meer van Tiberias, Rode zee en de Dode Zee opruimden.

Nieuw was deze keer dat tussen het gebruikelijk plasticafval, sigarettenpeuken en plastic flessen, de mondkapjes bij duizenden van de stranden werden gehaald.

Deelnemers waren onder meer individuele vrijwilligers en vrijwilligers van lokale en overheidsinstanties, milieubeschermingsorganisaties en buitenlandse ambassades.

Volgens de organisatoren van het evenement markeert het aantal deelnemers een wereldrecord strandopruiming, maar dit moet nog worden bepaald door Guinness World Records.

“Het probleem van plastic voor eenmalig gebruik is niet langer een probleem dat kan worden genegeerd, en je kunt de schade in de zee en op de stranden al voelen en zien”, schreven de organisatoren op Facebook. “De toekomst is er al en het is tijd om wakker te worden, zodat ook toekomstige generaties kunnen genieten van mooie en schone stranden.”

Jaarlijks wordt wereldwijd naar schatting 8 miljoen ton plastic in zee gegooid. Een onderzoek in Israël vorig jaar door het Ministerie van Milieubescherming en het Israëlische Oceanografisch en Limnologisch Onderzoeksinstituut toonde aan dat ongeveer 70 procent van het afval in de zee bestaat uit de plastic zakken en verpakkingen .

Dit jaar vormden mondkapjes en plastic handschoenen een nieuwe maar onwelkome aanvulling op het gebruikelijke afval dat over de stranden van het land verspreid ligt.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)