President Rivlin en zijn collega’s uit Duitsland en Oostenrijk herdenken samen Kristalnacht (video)

President Rivlin tijdens zijn toespraak. Screenshot YouTube

President Rivlin hield een online evenement in zijn residentie Beit HaNasi ter gelegenheid van de Kristallnachtherdenking. Dit jaar werd, net als in voorgaande jaren, de Synagoge van de President verlicht om de pogrom te markeren. President Frank-Walter Steinmeier van Duitsland en president Alexander Van der Bellen van Oostenrijk, vertrekkend voorzitter van Yad Vashem Avner Shalev en rabbijn Yisrael Meir Lau gaven toespraken tijdens het online evenement.

Als onderdeel van het evenement organiseerde Beit HaNasi de installatie “Towers in the Air” van kunstenaar Shuli Bornstein Wolf. Het werk vereeuwigt het persoonlijke verhaal van de moeder van de kunstenaar, samen met het collectieve joodse verhaal. Bornstein Wolf maakt totempalen van scherven glas en kristal van lichtkappen, borden, vazen en andere glazen objecten die ze verbindt om vormen te creëren die doen denken aan Judaïca-items. Haar ‘kandelaars’ kanaliseren de kwetsbaarheid van het glas waaruit ze zijn gemaakt, maar dragen ook de kracht van schoonheid, genezing en wedergeboorte.

In de nacht van 9 op 10 november 1938 beefde de aarde in Duitsland en Oostenrijk. Binnen enkele uren werden tientallen Joden vermoord. Honderden anderen werden geslagen en vernederd. Winkels en bedrijven in joodse handen werden geplunderd en vernietigd. Synagogen werden in brand gestoken en tot de grond toe afgebrand. Sindsdien is er nauwelijks een overblijfsel van de synagogen van Duitsland en Oostenrijk zichtbaar. In de schaduw van deze gewelddadigheden werden 30.000 joodse mannen naar de concentratiekampen in Buchenwald, Dachau en Sachsenhausen gestuurd. Die zwarte nacht was het openingsschot in het wrede plan van de nazi’s. Kristallnacht was de term die werd bedacht door de nazi’s die de gebeurtenis wilden minimaliseren als een avond waarop sommige etalages werden ingeslagen.

Tijdens het evenement, werd “Getuigenis van Kristallnacht” vertoond van de inmiddels overleden Uri Ben Ari, die Kristallnacht in Duitsland meemaakte en zei: “We kwamen naar de synagoge waar ik mijn Barmitswa had gedaan, en stonden daar op twee straatstenen afstand voor de synagoge en zagen haar hoe koepel instortte. De synagoge brandde en de nazi’s brachten de Thora-rollen tevoorschijn en verbrandden ze op een stapel en mijn vader en ik stonden daar op de stoep en we keken ernaar en toen het voorbij was, vertrokken we. “

President Reuven Rivlin begon zijn toespraak met een waarschuwing tegen het “virus van het antisemitisme”.

“We herinneren ons de slachtoffers ervan en herinneren ons eraan hoe extremistische haatpropaganda, wanneer ze de hoogten van verdeeldheid bereikt, de fundamenten van de samenleving – van de mensheid en mensenrechten – in duizend fragmenten kan doen uiteenvallen. Om vernietiging, catastrofe te zaaien, om de afdaling naar de donkerste uithoeken mogelijk te maken, zonder enige verbeelding ”, zei Rivlin.

“Bijna een jaar geleden, afgelopen januari, stonden we hier samen in Jeruzalem. Tientallen monarchen, leiders, staatshoofden, en we beloofden het te onthouden. Om te onthouden en om verantwoordelijkheid te nemen. Verantwoordelijkheid om op te treden, en geen antisemitisme en racisme toe te staan, we stonden tegenover radicale krachten die chaos en vernietiging, haat en angst zaaien. In de maanden daarna heeft de hele wereld te maken gehad met het dodelijke coronavirus. Zelfs het aanpakken van het nieuwe virus, dat solidariteit en samenwerking vereist, is er niet in geslaagd de oude pest, de plaag van antisemitisme, uit te roeien. Het virus van antisemitisme, racisme en xenofobie is sterker dan het coronavirus. Het verandert van vorm, zoekt dekking en dreigt door een scheur te breken. Maar er kan en moet er ook een vaccin voor zijn. Onderwijs, uitleg, leren en verantwoordelijkheid nemen”, aldus Rivlin.

We hebben de plicht om te onthouden. Om te onthouden en om ervoor te zorgen – nooit meer. Het ligt in onze handen. Dit is ons horloge, ”zei hij tot besluit.

President Frank-Walter Steinmeir van Duitsland zei in zijn toespraak: “De pogroms van november markeerden niet het begin van de vervolgingen van Duitse joden. Ze waren een misselijkmakende uitbarsting van geweld na jaren van discriminatie, pesterijen en vijandigheid. Ze waren een vooraf schaduw van de onuitsprekelijke misdaden van de Shoah die een paar jaar later door mijn landgenoten werden gepleegd. En ze bieden een grimmige waarschuwing voor onze tijd. Ik ben dankbaar dat het Joodse leven weer floreert in Duitsland. Maar ik schaam me ervoor dat joden zich niet veilig voelen als ze een keppeltje op straat dragen. Ik schaam me dat Joodse gebedshuizen bescherming nodig hebben. Ik schaam me dat vorig jaar alleen een zware houten deur een dodelijke aanval op de synagoge in Halle tijdens Jom Kipoer heeft voorkomen.

Deze avond wil ik de belofte die ik u in Yad Vashem heb gedaan, hernieuwen: we bestrijden antisemitisme! We beschermen het Joodse leven! We staan ​​achter Israël! Ik ben ontroerd door de sterke vriendschapsbanden die onze landen door de jaren heen hebben gesmeed. En ik ben er trots op president Rivlin een vriend te noemen. Dank je, beste Ruvi, voor je vertrouwen en voor je uitnodiging om vanavond deel te nemen aan deze ceremonie.

Het wonder van onze gedeelde Duits-Israëlische vriendschap zal blijven bloeien als we samen blijven en ons de lessen uit het verleden herinneren. Herdenking draagt ​​de zaden van hoop op een betere toekomst. Ja: we kunnen Tikva (hoop) vinden, zelfs als we ons de donkere nachten en dagen van november 1938 herinneren ”

President Alexander Van der Bellen van Oostenrijk: De Pogroms in de nacht van 9 november 1938 waren het eerste wrede hoogtepunt van het groeiende anti-joodse geweld van het nationaal socialisme. De racistische ideologie van de nazi’s bereikte een nieuwe, angstaanjagende intensiteit. En het maakte op de meest surrealistische en hartverscheurende manier duidelijk in welke mate de Joodse Oostenrijkers, onze medeburgers, waren beroofd van hun meest fundamentele burgerrechten en vrijheden. Alleen al in Wenen werden 42 synagogen plat gebrand of vernietigd. Duizenden winkels en woningen werden geplunderd. Meer dan 6500 Joodse Oostenrijkers werden opgesloten, 4000 van hen werden naar het concentratiekamp Dachau gestuurd. De Oostenrijkers herinneren zich deze misdaden vandaag de dag met wroeging en schaamte. Wij, die na de Shoah zijn geboren, bekennen: Oostenrijk deelt de verantwoordelijkheid voor de Shoah. Veel Oostenrijkers, te veel eigenlijk, behoorden tot de daders. Onze verantwoordelijkheid erkennen betekent bovenal elke vorm van racisme, discriminatie en antisemitisme beslist en moedig voorkomen – waar we het ook tegenkomen. Dit is voor mij van groot persoonlijk belang. Het is onze plicht, onze wens en intentie om niet alleen Joodse gemeenschappen te beschermen, maar om ervoor te zorgen dat het Joodse leven weer kan gedijen – of het nu in Europa, Israël of elders is. “

Avner Shalev, voorzitter van de raad van bestuur van Yad Vashem zei : De Kristallnacht-pogrom toonde de laster van het georganiseerde beleid van het nazi-regime eind 1938. Het was een beleid dat erop gericht was alle Joden in het Derde Rijk te vervolgen, in het nauw te drijven, te vernederen en alles te ontnemen. De gewelddadige antisemitische haat die tussen 9 en 11 november 1938 in Duitsland en Oostenrijk werd aangewakkerd, maakte een einde aan alle illusies dat ze met de nazi’s konden ‘opschieten’. We gedenken de slachtoffers en intensiveren onze toewijding om de Joodse identiteit, cultuur en geloof te versterken van degenen die de nazi’s wilden vernietigen. “

Rabbi Israel Meir Lau bedankte de president voor het markeren van deze belangrijke dag en benadrukte dat het belang ervan is dat de Duitsers tijdens de Kristallnacht begrepen dat “het hart van het Joodse volk de synagoge is. Als je het moreel van het Joodse volk een slag wilt toebrengen, het meer wilt verlagen dan door het gemeentelijk leiderschap te schaden, moet je zijn synagogen aanvallen, die het identificeren met zijn nationale geest. “

Begeleid door “Our Town is Burning” gespeeld op de viool, werden foto’s vertoond van de verlichte President’s Synagogue, waarmee het evenement eindigde.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!