Eerste van 4 nieuwe marineschepen komt naar Israël

Sa’ar-6-klasse korvet INS MAGEN. Foto IDF woordvoerders Eenheid

Komende woensdag is het zover en zal de eerste van 4 nieuwe in Duitsland gebouwde Sa’ar-6-klasse korvetten vanuit Hamburg richting IsraLe varen, waar ze dan tot de nok toe gevuld zullen worden met de allernieuwste Israëlische wapen- en verdedigingssystemen om hen te helpen bij hun taak om de Israëlische aardgasplatforms te beschermen.

De komst van de eerst Sa’ar-6, zal naar verwachting het vermogen van Israël om de twee operationele gasplatforms van het land en de handelsroutes te beschermen aanzienlijk vergroten.

Ieder schip van bijna 2000 ton zal worden uitgerust met twee Iron Dome-onderscheppings-lanceerders – bekend als de Naval Dome – om raketten te onderscheppen en een Barak-8-batterij tegen cruise- en ballistische raketten.

 Sa’ar-6-klasse korvet  INS MAGEN. Foto IDF woordvoerders eenheid

Verder zullen de schepen zijn ook worden uitgerust met zo’n 260 statische radar systemen- bekend als een ‘phased array’ – waarmee ze binnenkomende projectielen en vliegtuigen in de lucht kunnen detecteren, evenals schepen en laagvliegende kruisraketten op zeeniveau.

In het verleden had een schip twee afzonderlijke radarsystemen nodig, één om objecten op zeeniveau te detecteren en één om de lucht te scannen. Dat de circa 260 radarsystemen niet roteren, betekent ook dat het schip minder goed detecteerbaar is dan schepen met roterende radarsystemen.

Hoewel de Sa’ar-6, die ook een helikopterlandingsplatform heeft, groter is dan de andere twee korvetten klassen van de Israëlische marine, de Sa’ar-5 en Sa’ar-4.5, blijkt hij op de radar, aanzienlijk kleiner over te komen, dankzij de vooruitgang in stealth-technologie in de afgelopen decennia.

In tegenstelling tot zijn voorgangers is de Sa’ar-6 ook specifiek gebouwd om zowel mannelijke als vrouwelijke marinepersoneel te huisvesten. De marine verwacht dat ongeveer een kwart van de bemanning van de raketschepen uit vrouwen zal bestaan.

De eerste Sa’ar-6, de INS Magen, zal aanstaande woensdag formeel aan Israël worden overgedragen, maar zal enkele maanden niet operationeel zijn.

Hoewel het schip volledig gebouwd en zeewaardig zal zijn, komt de overgrote meerderheid van de sensoren, wapens en verdedigingssystemen die worden ingebouwd van Israëlische bedrijven en zullen ze in Israël worden geïnstalleerd.

De andere drie Sa’ar-6-klasse korvetten – de INS Oz, de INS Atzma’ut en de INS Nitzahon – zullen in de loop van volgend jaar aankomen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!