Amerikaans bedrijf Nividia neemt 100 Palestijnse zzp’ers in loondienst

Nvidia, de Amerikaanse technologie gigant op het gebied computer graphics die niet zo lang geleden het Israëlische Mellanox Technologies Ltd. voor 7 miljard dollar heeft gekocht, neemt 100 Palestijnse zzp’ers die bij Mellanox als technici werken in loondienst aan, onder dezelfde salaris voorwaarden als hun Israëlische collega’s.

De technici, werkzaam in de Palestijnse steden Hebron, Rawabi en Nablus, waren voorheen werkzaam als zzp’er, zei Eyal Waldman, medeoprichter van Mellanox, in een Facebook-bericht dat in het Hebreeuws, Engels en Arabisch is gepubliceerd. De technici uit Gaza zullen voorlopig zzp’er blijven, schreef hij.

“In de eerste plaats is dit een historisch moment en een ongekende prestatie voor de Palestijnse arbeiders”, schreef hij. “Het zijn hun toewijding, hun professionaliteit en hun uitmuntendheid die hebben geleid tot de voltooiing van dit historische moment, waarin een toonaangevend internationaal hightechbedrijf rechtstreeks personeel in dienst heeft uit de Palestijnse Autoriteit.”

“We zijn 10 jaar geleden begonnen met een klein team van slechts vijf mensen, we hebben kritiek doorstaan, we hebben militaire conflicten en operaties meegemaakt, en gaandeweg was het ons duidelijk dat het gezamenlijke professionele werk op de eerste plaats komt. De dagelijkse positieve interacties tussen Palestijnse en Israëlische teams hebben herhaaldelijk het immense potentieel aangetoond dat inherent is aan een respectvol discours tussen mensen en het vermogen om meningen en percepties opzij te zetten en samen te komen voor één gemeenschappelijk doel, ”schreef Waldman.

De Palestijnse teams “spelen een integrale rol in het succesverhaal van het bedrijf”, schreef Waldman. “Wat begon als een economische en efficiënte outsourcingoplossing, werd al snel een professionele broederschap en een baken voor het vermogen om een ​​gezond en respectvol discours tussen mensen te onderhouden.”

Mellanox besteedt ongeveer 100 banen voor softwareontwikkeling uit aan Palestijnen via ASAL Technologies, een Palestijns technologiebedrijf waarmee het zeven jaar geleden begon samen te werken. ASAL was gevestigd in Ramallah, maar houdt nu kantoor in Rawabi, een nieuwe stad op de Westelijke Jordaanoever in een gebied dat wordt gecontroleerd door de Palestijnse Autoriteit. Rawabi hoopt het centrum te worden van een opkomende Palestijnse hightecheconomie.

Alle zzp’ers op de Westelijke Jordaanoever zullen nu in loondienst zijn bij Nvidia, zei Waldman in een telefonisch interview met The Times of Israel. Het bedrijf kijkt nu hoe de 20 extra zzp’ers die vanuit Gaza voor het bedrijf werken, ook deel kunnen gaan uitmaken van het personeel van Nvidia, zei hij.

“Ze worden onderdeel van het grote bedrijf, en dit biedt heel veel economische, professionele en persoonlijke kansen”, zei hij.

Na de overname door Nvidia stonden de Palestijnse ingenieurs die als zzp’erbij het Israëlische bedrijf werkten, waren naar verluidt klaar om $ 3,5 miljoen te delen bij voltooiing van de overeenkomst. Mellanox bood de Palestijnse technici op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook aandelenopties aan, zelfs als het geen vast personeel was.

Mellanox besteedt sinds 2010 programmeeropdrachten uit aan Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever als onderdeel van Waldmans poging om de betrekkingen tussen de twee partijen van het Palestijns-Israëlische conflict te verbeteren. 

Israël lijdt ook aan een acuut tekort aan hightech technici en programmeurs, en de Palestijnen bieden in Israël gevestigde bedrijven een groeiende pool van talent die ze kunnen aanboren, in plaats van mensen aan te nemen in India of de Oekraïne.

Grote multinationals in Israël, waaronder Cisco, Microsoft, HP en Intel, besteden al veel werk uit aan Palestijnse bedrijven op de Westelijke Jordaanoever.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!