‘F ** k Netanyahu, lang leve Israël’, zegt kleinzoon van Ben Gurion bij herdenking

President Ruvlin en premier Netanyahu bij het graf van David Ben Gurion. Foto Haim Zach (GPO)

Honderden anti-Netanyahu-demonstranten kwamen zondag bijeen in Kibbutz Sde Boker in het zuiden om te protesteren tegen premier Benjamin Netanyahu, die daar arriveerde om te spreken op een jaarlijkse herdenkingsdienst voor de eerste premier van Israël, David Ben-Gurion.

Meer dan 100 auto’s met ongeveer 250 demonstranten kwamen naar de kibboets waar Ben-Gurion zijn laatste jaren doorbracht, met activisten die zeiden dat Netanyahu er niet in geslaagd is de waarden van de legendarische eerste leider van Israël na te leven.

Ben-Gurion’s kleinzoon Yariv Ben-Eliezer was een van degenen die het protest tegen de premier bijwoonde.

Demonstranten “kwamen uit het hele land om zich uit te spreken in protest en te zeggen:” Fuck Netanyahu, en lang leve Israël “, zei hij.

De protestgroep Black Flag zei in een verklaring: “De staat Israël moet genezen van de enorme schade die Netanyahu heeft aangericht. Netanyahu is niet Ben-Gurion. Ben-Gurion was betrokken bij de opbouw van het land en de bijeenkomst in de ballingen – Netanyahu is druk bezig de samenleving te ontmantelen. “

Op zaterdag schreven activisten van Sde Boker de protest-slogan “Ga” in grote letters op het helikopterlandingsplatform dat door Netanyahu werd gebruikt toen hij bij de ceremonie aankwam. De slogan is de afgelopen maanden een veelgehoorde kreet geworden voor anti-Netanyahu-activisten, die zijn ontslag of ontslag eisen.

Netanyahu sprak zich in een toespraak op het evenement uit tegen zijn aanhangers die vorige week de familie van een gevallen Israëlische soldaat, die een groep demonstranten in de buurt van het huis van de premier in Caesarea had ontvangen, verbaal hadden aangevallen .

“We hebben een democratische staat gevestigd, vrij en levendig. Het wordt beheerst door de wil van de mensen ”, zei hij. “Er is vrijheid van meningsuiting, maar er zijn voorbehouden. Doe iemand geen pijn door zijn gevoel van verlies, noch van rechts, noch van links. “

De chef van het Israëlische leger, Aviv Kohavi, deed vrijdag een zeldzame uitstap in de politiek om het incident te veroordelen en noemde het een “rode lijn” in een opiniestuk dat naar de media werd gestuurd met de titel “Raak de nabestaanden niet aan”.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)