Gantz gelooft niet meer in rotatie

Premier Netanyahu. Screenshot Channel 13

Minister van Defensie Benny Gantz heeft naar verluidt tegenover vertrouwenspersonen toegegeven dat hij niet verwacht dat premier Benjamin Netanyahu de rotatieovereenkomst voor het premierschap zal nakomen.

Volgens een bericht van de Israëlische nieuwszender Channel 12 op maandag ontmoette Gantz afgelopen zondag de belangrijkste oprichters van Blauw en Wit bij hem thuis om te overleggen of ze de coalitie zullen verlaten.

“Ik begrijp dat ik het premierschap, zoals afgesproken bij de vorming van de coalitie met Netanyahu, niet zal krijgen”, zei Gantz naar verluidt in zijn eerste opmerkingen waarin hij de kwestie erkende.

De aanwezigen op de zondagse bijeenkomst zouden verdeeld zijn in twee kampen, degenen die ervoor pleiten de regering te verlaten, omdat de eis van Gantz om een begroting te hebben voor dit lopende jaar en voor 2021 door Netanyahu niet is ingewilligd, en degenen die vrezen dat nieuwe verkiezingen zullen resulteren in een stabiele rechtse regering.

Oppositieleider Yair Lapid heeft het plan om woensdag een motie van wantrouwen tegen premier Netanyahu in te dienen. Naftali Bennett van Yamina, die in de peilingen de op een na grootste partij is, heeft toegezegd deze motie van wantrouwen te steunen.

Indien ook de partij van Gantz, Blauw & Wit, de motie steunt is de kans groot dat de regering valt en nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

Tot nu toe is er echter verdeeldheid binnen Blauw & Wit, en zegt Gantz dat hij binnen twee weken een besluit neemt of zijn partij uit regeringscoalitie stapt.

Er wordt nu druk op Gantz uitgeoefend om op woensdag de motie van wantrouwen te steunen.

Ondertussen heeft de procureur generaal, Avichai Manddelblit, maandag een definitief juridisch advies uitgebracht waarin staat dat premier Benjamin Netanyahu niet betrokken kan zijn bij de benoeming van wetshandhavers en juridische functionarissen, zoals de politiecommissaris en de openbare aanklager, ook niet via zijn medewerkers. Dit in verband met zijn komende strafproces wegens fraude en omkoping.

Mandelblit zegt dat de regeling geen goedkeuring vereist van de premier, die al maanden strijdt met de procureur-generaal en eist betrokken te zijn bij de benoeming van de opvolger van de procureur-generaal en anderen.

De regeling voor belangenconflicten, ondertekend door Mandelblit’s plaatsvervanger Dina Zilber, was opgesteld in het licht van het proces van de premier tegen beschuldigingen van corruptie.

Volgens Haaretz heeft Zilber onlangs onderhandeld met de advocaten van Netanyahu, wat resulteerde in het verzachten van enkele beperkingen in eerdere versies van de overeenkomst.

Volgens de regeling kan Netanyahu verder ook niet betrokken zijn bij zaken die getuigen of andere beklaagden tijdens zijn proces aangaan, of wetgeving die gevolgen zou hebben voor de gerechtelijke procedure tegen hem.

Hij kan niet tussen beiden komen in zaken die verband houden met de status van verschillende topfunctionarissen van politie en openbaar ministerie, op verschillende gebieden onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van Communicatie, of in de Judicial Appointments Committee, die rechters benoemt bij de districts rechtbank van Jeruzalem – waar zijn proces wordt gevoerd. – en het Hooggerechtshof, dat de zaak eventueel later in hoger beroep zou behandelen.

“De situatie waarin een premier bezig is terwijl een strafrechtelijke procedure tegen hem wordt gevoerd, is een precedent en is een uitzonderlijke situatie die speciale aandacht vereist”, luidt de juridische mening van Mandelblit.

Netanyahu moet “elke kwestie vermijden die een inherente band heeft met het proces of de kwesties die daarin worden besproken”, aldus het document.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)