Gooi gebruikte mondkapjes niet weg, gebruik ze als plantenpotten

Oude chirurgische mondkapjes gebruiken als plantenpotten. (Met dank aan Pablo Chercasky)

Dat daar niet eerder iemand op is gekomen is een raadsel, nu veel mensen wereldwijd mondkapjes dragen om zich tegen het coronavirus te beschermen, en die dagelijks weggooien. Het bracht Pablo Chercasky, directeur van de Gilat Tree Nursery van het KKL JNF Joods Nationaal Fonds in het zuiden van Israël op een idee, hij ging ze gebruiken om planten in te laten groeien.

Je knoopt er twee aan elkaar en dan zijn het ideale potten voor het kweken van zaden, stekken en bollen, wat aarde erin, zaadje erbij en klaar ben je.

Je knoopt er twee aan elkaar en dan blijken ze ideale potten te zijn voor het kweken van zaden, stekken en bollen
Oude chirurgische mondkapjes gebruiken als plantenpotten. (Met dank aan Pablo Chercasky)

Op de vraag van de Times of Israel, hoe hij op het idee kwam grapte Cherkascy en zei “Wat kan ik doen, ik ben een Pool, ik gooi niets weg”,verwijzend naar het stereotype dat Poolse joden dingen oppotten voor een regenachtige dag. “Elke dag gebruikte ik een wegwerp mondkapje en legde het opzij en vroeg me af hoe ik het weer kon gebruiken. Toen kwam ik op het idee om ze te gebruiken als kweekcontainers in plaats van potten die ik iedere keer moet kopen. “

Chercasky bond paren mondkapjes aan elkaar om potten te vormen, vulde ze met aarde en gebruikt ze sindsdien met succes om zaden, zaailingen van struiken en bomen en stekken te kweken die geen diepte nodig hebben voor hun wortels.

Ze zijn perfect voor het kweken van kruiden zoals munt en basilicum, zei hij.

Oude chirurgische mondkapjes gebruiken als plantenpotten. (Met dank aan Pablo Chercasky)

De “potten” moeten op een rooster boven een bak van één tot twee centimeter diep worden geplaatst. Na een eerste watergift van bovenaf, kunnen ze van onderaf worden besproeid door de bak te vullen wanneer dat nodig is.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)