UPDATE: IAF instructeur en zijn leerling omgekomen bij vliegtuigongeluk

Instructeur Maj. (Res.) Itay Zayden, 42, en korporaal Lihu Ben-Bassa, 19. Foto via Facebook

Een leerling piloot van de Israëlische luchtmacht en een reserve IAF-vlieginstructeur van de Israeli Air Force Flight Academy zijn dinsdag omgekomen bij een ongeluk met een klein vliegtuig in het zuiden van Israël, zo meldt de IDF in een persbericht. De slachtoffers zijn Maj. (Res.) Itay Zayden, 42, uit Kibboets Shoval en korporaal Lihu Ben-Bassa, 19, uit Rishon l’Zion.

Plek van het ongeval. Screenshot Channel 12

Zayden was een reserveofficier bij de luchtmacht die eerder in een F-16 squadron diende en Ben-Bassa zat in de vierde maand van zijn pilotenopleiding.

Zayden laat een vrouw en vier kinderen achter, terwijl Ben-Bassa wordt overleefd door zijn ouders en tweelingbroer, die ook in het leger zit, volgens de nieuwssite van Ynet.

“Mijn wereld is vernietigd”, schreef Shlomo Ben-Bassa, de vader van de dode leerling-piloot, op Facebook.

De bevelvoerende officier van de IAF, generaal-majoor Amikam Norkin, heeft bevolen om een officiële onderzoekscommissie aan te stellen onder leiding van een IDF-kolonel om het incident te onderzoeken en vast te stellen waardoor de crash is veroorzaakt.

Daarnaast heeft de IAF besloten om alle trainingsvluchten met ingang van dinsdag voorlopig stop te zetten.

De nabestaanden zijn door de IDF op de hoogte gebracht.

Channel 12 nieuws meldt dat volgens ooggetuigen het kleine vliegtuig dat eerder vandaag in het zuiden van Israël is neergestort, de grond raakte voordat het weer omhoog stuiterde en vervolgens weer op de grond neerstortte.

Luchtvaartexpert Aaron Lapidot vertelt de zender dat het “uit de beschrijving lijkt dat de piloten hebben geprobeerd een soort noodlanding uit te voeren.”

“Het feit dat het vliegtuig doorgleed en vervolgens weer de lucht in stuiterde en daarna neerstortte, zou erop kunnen wijzen dat de piloten het vliegtuig met een noodlanding aan de grond probeerden te krijgen nadat ze mogelijk een storing hadden ontdekt die een landing noodzakelijk maakte”, zegt hij.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!