Nieuwe app werpt licht op geschiedenis Poolse Joden

De app toont de rijke Joodse geschiedenis van het land; in dit geval toont een afbeelding uit 1931 de bruiloft van de dochter van Bobover Rebbe. Foto Nationaal digitaal archief in Polen

Het Poolse nieuwscentrum The First News (TFN) bericht over een nieuwe app van het Joods Galicisch Museum in Polen die de rijke Joodse geschiedenis van het land in de schijnwerpers zet..

De met de steun van het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken gemaakte app, is ontwikkeld als een middel om de aandacht te vestigen op de rijke Joodse geschiedenis van het land, in plaats van zich uitsluitend te concentreren op de gebeurtenissen met betrekking tot de Shoah, waarbij een grote meerderheid van de Poolse Joden door de nazi’s werd weggevaagd.

De Bobowa-synagoge afgebeeld in 2016. De app is bedoeld om het voortdurende bestaan ​​van het joodse leven in Polen te laten zien. Foto Jason Francisco

Volgens museumvertegenwoordiger Tomasz Strug was de app ook gericht op het toegankelijker maken van het museum. “We dachten al een tijdje na over het maken van een soort gemakkelijk verkrijgbare online tool om verder te gaan dan onze conventionele programma’s en het gewone publiek”.

De coronapandemie veranderde echter alles. Toen eenmaal duidelijk werd dat online toegang tot het museum de enige manier was om het museum te laten functioneren tijdens de lockdowns, begon het werk aan de app te versnellen. “Aangezien het museum enigszins fotografie-georiënteerd is, werd de bouw van een foto-app de volgende logische stap”, legt Strug uit.

De foto centrische app maakt optimaal gebruik van de focus van het museum op fotografie en toont een grote verscheidenheid aan zeldzame afbeeldingen uit talloze joodse en niet-joodse bronnen uit de 19e eeuw tot nu. Het is ook nauwkeurig gecategoriseerd per tijdperk, met categorieën variërend van pre-1918, interbellum Polen, communistisch tijdperk Polen en Polen na de democratisering in 1989, en terwijl de app nog steeds in ontwikkeling is, zullen er in de komende maanden meer foto’s worden toegevoegd. Als gevolg hiervan werpt het de schijnwerpers op zoveel mogelijk aspecten van het Poolse jodendom, in plaats van alleen de aspecten die verband houden met de Shoah.

“Het idee was om zoveel mogelijk van Joods Polen te laten zien als er is gefotografeerd, van vroege fotografische beelden tot aan de huidige tijd”, vertelde Strug. Hij legde verder uit waarom het belangrijk was om een ​​beter begrip van het Poolse Jodendom uit te breiden tot buiten de Shoah.

Grijnzende Duitse soldaten kijken toe hoe een Jood publiekelijk wordt vernederd tijdens Bloody Wednesday in Olkusz, 1940. Foto Bundesarchiv

“De lange joodse geschiedenis van Polen wordt vaak overschaduwd door de Shoah of door zwart-witbeelden van de vooroorlogse gemeenschap die alleen echt worden gebruikt om de genocide die volgde in een context te plaatsen. We wilden laten zien hoe rijk en complex deze cultuur was, en dat het joodse leven nog steeds bestaat in Polen.

“Bovendien is het museum van plan om meer toe te voegen dan alleen foto’s als onderdeel van zijn plan om een ​​solide, consistente gebruikersbasis op te bouwen.“We willen verder gaan dan alleen foto’s en dingen publiceren als voorpagina’s van kranten, Jiddische theaterposters, belangrijke documenten en dergelijke. Het doel is om een ​​database op te bouwen met afbeeldingen met begeleidende teksten die een ‘go to’-referentie worden voor geïnteresseerden in Joods Polen, ”vertelde Strug.

Dit is de reden waarom elke foto, tekst en een verhaal erachter heeft, met wat Strug micro-essays noemt om een ​​deel te schilderen van het grotere geheel van het Poolse jodendom.

“We wilden dat elke foto iets over Joods Polen zou zeggen”, legde Strug uit, “ook al was het maar iets kleins. We wilden de zaken niet al te ingewikkeld maken wat betreft losse teksten, maar we vonden het altijd nodig dat de collectie, wanneer ze samen werden genomen, een complex beeld van het joodse leven zou laten zien.”

Joodse vrienden delen een grap terwijl ze poseren voor de camera in Krakau uit de jaren 1920. Foto Ze’ev Aleksandrowicz

“De app is gratis te downloaden op de website van het museum en hoewel hij later in andere talen zou kunnen worden uitgerold, is hij momenteel alleen beschikbaar in het Engels.

Het museum in Krakau is niet het enige museum dat een deel van zijn collectie online zet tijdens de coronaviruspandemie. In oktober ontwikkelde het Museum of Jewish Heritage in New York virtuele excursies voor zijn museum om educatieve ervaringen op afstand te bieden over de Shoah en andere aspecten van de Joodse geschiedenis. 

In maart lanceerde het Tower of David Museum in Jeruzalem een virtual reality-project om mensen op afstand de vele beroemde heilige plaatsen in de stad te laten bezoeken.Andere musea hebben apps gebruikt om educatieve ervaringen over de Joodse geschiedenis te bieden. 

In juni lanceerde het National Holocaust Centre and Museum in het VK een interactieve videogame genaamd The Journey voor Apple- en Android-apparaten om gebruikers in de schoenen te plaatsen van een joodse jongen die opgroeide in Berlijn onder nazi-heerschappij, en die werd gebouwd op basis van de verslagen en raadplegingen van overlevenden van de Shoah.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!