Iran stuurt team naar het in Eilat te houden internationale e-sport wereldkampioenschap

E-sports wedstrijd. Screenshot YouTube

Dit mag wel opzienbarend nieuws worden genoemd: het bericht dat Iran een officiële afvaardiging stuurt naar het in februari in Eilat te houden internationale e-sport wereldkampioenschap, een aanzienlijke afwijking van het al lang bestaande Iraanse beleid om de Joodse staat te boycotten.

Indonesië en Maleisië, twee landen die officieel niets te maken willen hebben met Israël, hebben ook interesse getoond om te komen – mochten ze zich kwalificeren voor het komende toernooi voor hun regio.

Georganiseerd door de in Zuid-Korea gevestigde International e-Sports Federation (IESF), in samenwerking met de internationale Joodse sportorganisatie Maccabi World Union en het Ministerie van Cultuur en Sport, was de beslissing om het toernooi in Israël te houden maandenlang een goed bewaard geheim, en resultaat van de inspanningen van Ido Brosh, voorzitter van de Israëlische vertegenwoordigende organisatie in de IESF, de Israeli e-Sports Association (IESA) en een lid van het IESF-bestuur.

Op het moment dat de oorspronkelijke aankondiging werd gedaan, had Iran, samen met andere landen die geen diplomatieke banden met Israël hebben, zoals Indonesië, hun teleurstelling geuit, omdat het erop leek dat ze niet zouden kunnen meedoen.

En hoewel sommige landen in de regio (o.a. Libanon en Syrië) er niet mee instemden te komen, deed Iran, nadat zijn teams hun regionale kwalificatietoernooi voor eFootball PES Series hadden gewonnen, een van de drie officiële wedstrijden die tijdens het evenement werden gespeeld, de officiële bevestiging uitgaan dat ze mee gaan doen.

In een gesprek met The Jerusalem Post zegt Brosh dat ze zich verheugen om de Iraanse vertegenwoordigers in Israël te verwelkomen en legde hij uit dat e-sports een zeer effectief middel is om mensen bij elkaar te brengen. “Zelfs als een gebrek aan genormaliseerde banden in de weg zou kunnen staan.”

“E-sports is een geweldige brug tussen mensen”, legt hij uit. “Via internet heb je toegang
tot veel verschillende culturen, en net zoals wij er toegang toe krijgen, krijgen zij toegang tot ons. “Brosh slaagde erin om gegarandeerde goedkeuring te krijgen van het ministerie van Binnenlandse Zaken voor de Iraanse gamers om naar Israël te komen, waarbij de visumlogistiek werd afgehandeld door zowel het ministerie van Binnenlandse Zaken als het ministerie van Buitenlandse Zaken.

“Van de Iraanse kant zijn veel van de functionarissen van de andere organisaties binnen het IESF vrienden van mij, en ze zijn erg enthousiast over deze kans”, legt Brosh uit.

“Het is om deze reden dat andere landen die geen banden met Israël hebben, zoals Indonesië en Maleisië, beiden interesse hebben getoond om te komen, ervan uitgaande dat ze zich kwalificeren voor het komende toernooi voor hun regio.”

Het gebruik van e-sports als diplomatiek instrument is niet zó verwonderlijk, aangezien Brosh sinds 2019 al in het bestuur zit met zijn tegenhanger in de VAE, sjeik Sultan Bin Khalifa Bin Sultan Al Nahayan, een lid van de koninklijke familie van de Emiraten.
“De mensen uit de VAE waren altijd erg warm en gastvrij voor ons, zelfs voordat de banden genormaliseerd waren”, legt Brosh uit. “Ik ben super blij om sjeik Sultan Bin Khalifa Bin Sultan Al Nahayan uit te nodigen om Israël te bezoeken, maar zelfs als hij niet kan komen, omdat hij het toch erg druk heeft, zal iemand dat namens hem komen, en we zullen ze graag ontvangen.”

De logistiek blijft echter het moeilijke punt vanwege de coronavirus pandemie en de toekomst van het internationale reizen. Door het virus was het wereldkampioenschap al tot februari uitgesteld, waardoor de omvang naar verwachting kleiner zou zijn.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)