Israël stuurt voor de tweede keer een astronaut naar de ruimte en hij betaalt zelf

Eytan Stibbe. Foto GPO

Israël zal volgend jaar voor de tweede keer in de geschiedenis van het land een astronaut naar de ruimte sturen, maakten functionarissen maandag bekend. Voormalig gevechtspiloot Eytan Stibbe, zal eind 2021 voor een missie van iets meer dan een week naar het internationale ruimtestation ISS gaan.

“Dit is een dag van nationale vreugde en grote trots”, zei president Reuven Rivlin. “Een Israëlische piloot met een blauw-witte vlag op zijn schouder zal eens te meer bewijzen, zoals we hier al 72 jaar laten zien, dat even the sky isn’t our limit.”

De zoon van Israëls eerste astronaut Ilan Ramon, die tijdens zijn missie in 2003 samen met de zes andere bemanningsleden omkwam bij de ramp met de spaceshuttle Columbia, nam deel aan de persconferentie in de residentie van de president, waar de aankondiging maandag werd gedaan.

Tal Ramon keek toe toen senior stafleden van de Ramon Foundation, opgericht om zijn vader te herdenken, en regeringsfiguren onthulden dat ze al maanden samenwerken om een ​​Israëlische rol in de missie te regelen.

L tot R: voorzitter van de academische adviescommissie Inbal Krais, CEO van de Ramon Foundation Ran Livne, Eytan Stibbe, president Rivlin, minister van Wetenschap en Technologie Yizhar Shai, Tal Ramon, Direkteur Generaal van Beit HaNasi Harel Tubi Foto Mark Neyman (GPO)

De aanstaande lancering zal Stibbe, een Israëlische militaire veteraan, 200 uur in het internationale ruimtestation laten verblijven, die hij zal gebruiken om een ​​reeks ongekende experimenten uit te voeren die bedoeld zijn om Israëlische technologieën en wetenschappelijke ontwikkelingen door onderzoekers en startups te bevorderen.

Stibbe zal eind 2021 met een shuttle reizen die eind 2021 vanuit Florida wordt gelanceerd, en zal binnenkort aan zijn opleiding beginnen, die hem naar de Verenigde Staten, Duitsland en Rusland zal brengen.

Eytan Stibbe is een reserve-kolonel in de Israëlische luchtmacht, vloog 43 jaar als jachtpiloot en nam deel aan tientallen operationele missies. Hij is de oprichter en voorzitter van Vital Capital Fund en heeft de afgelopen 35 jaar gewerkt aan het ontwikkelen van zakelijke en financieringsinitiatieven voor projecten in ontwikkelingslanden op vitale infrastructuurprojecten. Hij is ook een van de oprichters van de Ilan Ramon Foundation en is een prominent vrijwillig veteraan lid van de raad van bestuur.

Uit een verklaring van de Israëlische ruimtevaartorganisatie die kort na de aankondiging van de president werd vrijgegeven, blijkt dat de reis door Stibbe zelf wordt betaald en dat de reis was geïnitieerd door de Axiom Space.

“Als kind keek ik op donkere nachten naar de lucht en vroeg me af wat er is buiten wat ik zag”, vertelde Stibbe tijdens de persconferentie in Jeruzalem. “Er is veel diepte en kracht voor nodig om onszelf te kunnen bevrijden van wat ons vasthoudt, om de zwaartekracht te verlaten.”

Stibbe herinnerde zich dat hij bij de familie Ramon was tijdens de lancering in januari 2003.

Israëls eerste astronaut, Ilan Ramon. Foto NASA

Tijdens de persconferentie sprak president Rivlin Stibbe toe en benadrukte de rol die zijn missie zal spelen bij het enthousiasmeren van Israëlische kinderen voor wetenschap en technologie.

“Je gaat een reeks experimenten uitvoeren met Israëlische technologieën, waarvan sommige zijn ontwikkeld door Israëlische jongens en meisjes. Je zult de boodschapper zijn van die briljante geesten, huidige en toekomstige generaties van uitstekend Israëlisch onderzoek”, aldus president Rivlin.

Rivlin erkende ook de timing van de missie, die plaatsvindt tijdens een wereldwijde pandemie.

“Deze missie naar de ruimte, voor wetenschap en onderzoek, namens de oneindige zoektocht van de mensheid naar kennis, ontdekking, begrip, wordt gelanceerd in een tijd waarin de mensheid voor een van haar grootste uitdagingen staat. Het is een crisis die onze generatie niet heeft gekend. Door het virus zijn we ons gaan realiseren hoeveel geweldige concepten – zoals wetenschap, geneeskunde en onderzoek – ons leven fundamenteel kunnen schudden.

“We zijn ons gaan realiseren hoeveel we niet weten, niet alleen over verre planeten en oneindig grote sterrenstelsels, maar zelfs hier op onze eigen kleine planeet. Om met dit microscopisch kleine virus om te gaan, in een poging een vaccin te vinden, moeten we samenwerken, wetenschappers uit verschillende landen en volkeren. Dat is de kracht van wetenschap. Het herinnert ons eraan dat we deel uitmaken van iets veel groters, dat spreekt tot de menselijke geest die in ons allemaal is. “

Rivlin zei dat Stibbe “Israëls vertegenwoordiger zal zijn in de menselijke poging om het wonderbaarlijke mechanisme te begrijpen dat leven op deze aardbol mogelijk maakt, en om de geheimen van het universum te kraken.”

“Ga in vrede en keer in vrede terug”, zei de president tegen Stibbe.

Deze missie zal de eerste zijn naar het ISS (in afwachting van goedkeuring van de NASA), volledig bemand door privé-astronauten. Eytan Stibbe is van plan zijn tijd in de ruimte te gebruiken om experimenten uit te voeren en zal zijn tijd en alle kosten van de reis doneren, inclusief het verzenden van de apparatuur die nodig is voor de experimenten en hun opslag.

De donatie van het Ramon-fonds maakt van de missie een buitengewone kans om de Israëlische ruimte- en wetenschapsindustrie aanzienlijk vooruit te helpen, en is ook de vervulling van de visie van Rona Ramon, die de volgende generatie van Israël de waarden van academische excellentie, sociaal leiderschap en baanbrekende ambitie wilde geven door middel van wetenschap, vlucht en ruimte.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!