Israëlische technologie vervangt koptelefoon met geluidsbubbel

De SoundBeamer. Foto Noveto

Stel je een wereld voor waarin je je beweegt in je eigen persoonlijke geluidsbubbel. Je luistert naar je favoriete muziek, speelt luide computerspelletjes, kijkt een film of krijgt navigatie-instructies in uw auto en dat allemaal zonder de mensen om je heen te storen.

Klinkt absurd? Nee, want dat is precies wat “sound beaming”, een nieuwe futuristische audiotechnologie van Noveto Systems, een Israëlisch bedrijf, gaat bieden. Afgelopen vrijdag was het debuut van het desktop-apparaat dat geluid rechtstreeks naar een luisteraar straalt zonder dat een koptelefoon nodig is.

Het lijkt science fiction, het 3D-geluid is zo dichtbij dat het voelt alsof het in je oren zit, ook voor, boven en achter je oren, blijkt uit de demo die Associated Press kreeg voorgeschoteld.

Noveto verwacht dat het apparaat tal van praktische toepassingen zal hebben, van kantoormedewerkers laten luisteren naar muziek of conferentiegesprekken zonder collega’s te onderbreken tot iemand een game, film of muziek laten spelen zonder hun significante anderen te storen.

Door het ontbreken van een koptelefoon is het mogelijk om andere geluiden in de kamer duidelijk te horen.

De technologie maakt gebruik van een 3D-detectiemodule en lokaliseert en volgt de oorpositie door audio te verzenden via ultrasone golven om geluidszakken te creëren bij de oren van de gebruiker. Geluid is te horen in stereo of een ruimtelijke 3D-modus die 360 ​​graden geluid rond de luisteraar creëert, aldus het bedrijf.

De demo bevat natuurvideofragmenten van zwanen op een meer, zoemende bijen en een kabbelende beek, waar de luisteraar zich volledig in de scène getransporteerd voelt.

Zelfs CEO Christophe Ramstein vindt het moeilijk om het concept onder woorden te brengen. “De hersenen begrijpen niet wat ze niet weten,” zei hij.

In een Noveto-demonstratie die werd uitgevoerd via Zoom uit Tel Aviv, kon SoundBeamer-productmanager Ayana Wallwater het geluid van geweerschoten op een gamedemo niet horen.

Dat is het punt. Maar ze geniet wel van de reacties van mensen die de software voor het eerst proberen.

“De meeste mensen zeggen gewoon: ‘Wauw, ik geloof het echt niet’,” zei ze.

“Je gelooft het niet omdat het klinkt als een spreker, maar niemand anders kan het horen… het ondersteunt je en je zit midden in alles. Het gebeurt om je heen. “

Door een instelling te veranderen, kan het geluid een luisteraar volgen wanneer deze zijn hoofd beweegt. Het is ook mogelijk om uit het pad van de straal te gaan en helemaal niets te horen, wat een surrealistische ervaring creëert.

‘Je hoeft het apparaat niet te vertellen waar je bent. Het stroomt niet naar één exacte plaats, ”zei Wallwater.

“Het volgt je waar je ook gaat. Dus het is persoonlijk voor jou – volgt je, speelt wat je wilt in je hoofd. “

“Dit is waar we van dromen,” voegde ze eraan toe. “Een wereld waarin we het geluid krijgen dat u wilt. U hoeft anderen niet te storen en anderen worden niet gestoord door uw geluid. Maar je kunt nog steeds met ze communiceren. “

Na zijn eerste luisterervaring vroeg Ramstein zich af hoe het anders was dan andere audio-apparaten.

“Ik dacht: ‘Ja, maar is het hetzelfde met een koptelefoon?’ Nee, omdat ik de vrijheid heb en het is alsof ik de vrijheid heb om te doen wat ik wil doen. En ik heb deze geluiden in mijn hoofd omdat er hier iets zou gebeuren, wat moeilijk uit te leggen is omdat we daar geen referentie voor hebben. “

Hoewel het concept van het uitstralen van geluid niet nieuw is, was Noveto de eerste die de technologie lanceerde en hun SoundBeamer 1.0-desktopapparaat zal het eerste consumentenproduct van een merk zijn.

Ramstein zei dat een kleinere versie van het prototype klaar zijn voor verkoop aan consumenten voor Kerstmis 2021.

‘Weet je, ik probeerde te bedenken hoe we het stralen van geluid vergelijken met andere uitvindingen in de geschiedenis. En ik denk dat de enige die in me opkwam was … de eerste keer dat ik de iPod probeerde, dacht ik: ‘Oh, mijn God. Wat is dat?’ Ik denk dat het stralen van geluid net zo iets is. Er valt iets over te zeggen dat voorheen niet bestond. Er is de vrijheid om het te gebruiken. En het is echt geweldig. “

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)