Israëlische wetenschappers zeggen het verouderingsproces te kunnen keren

De binnenkant van een hyperbare zuurstoftherapiekamer in de Aviv Clinic in Florida. Foto Aviv Clinic

Israëlische wetenschappers zeggen dat ze erin geslaagd zijn om het biologische verouderingsproces met succes om te keren door alleen zuurstof te gebruiken.

Recent onderzoek, geleid door prof.Shai Efrati van de Universiteit van Tel Aviv, samen met een team van het Shamir Medical Center, toonde aan dat wanneer gezonde volwassenen, ouder dan 64 jaar, in een drukkamer werden geplaatst en gedurende 90 minuten per dag, vijf dagen per week pure zuurstof kregen toegediend gedurende drie maanden, het verouderingsproces niet alleen werd vertraagd, maar zelfs werd omgekeerd.

De studie, die werd gepubliceerd in het peer-reviewed tijdschrift Aging, concentreerde zich op de vraag of het proces twee belangrijke indicatoren van biologische veroudering kon omkeren: de verkorting van DNA-telomeren en de accumulatie van resulterende verouderende cellen.

Een telomeer is het uiteinde van een chromosoom. Telomeren zijn gemaakt van repetitieve sequenties van niet-coderend DNA die dienen als bumpers om het chromosoom te beschermen tegen beschadiging tijdens replicatie. Elke keer dat replicatie plaatsvindt, krijgen deze bumpers een klap, waardoor ze steeds korter worden. Zodra de telomeer een bepaalde lengte heeft bereikt, kan de cel niet meer repliceren, wat leidt tot verouderende cellen, slecht functionerende cellen die uiteindelijk leiden tot cognitieve of andere leeftijdsgebonden beperkingen en ziekten zoals kanker.

Ongeveer 35 volwassenen ouder dan 64 jaar waren bij het onderzoek betrokken en kregen hyperbare zuurstoftherapie (HBOT) toegediend waarbij 100% zuurstof werd gebruikt in een omgevingsdruk hoger dan één absolute atmosfeer om de hoeveelheid opgeloste zuurstof in de weefsels van het lichaam te vergroten.

Hyperbare zuurstoftherapiekamer in de Aviv Clinic in Florida. Foto Aviv clinic

Elke 20 minuten werd de deelnemers gevraagd om hun masker gedurende vijf minuten af ​​te doen, waardoor hun zuurstof weer op het normale niveau werd gebracht. Tijdens deze periode zagen onderzoekers echter dat fluctuaties in de vrije zuurstofconcentratie op cellulair niveau werden geïnterpreteerd als een gebrek aan zuurstof – in plaats van het absolute zuurstofniveau te interpreteren.

Met andere woorden, herhaalde intermitterende hyperoxische (verhoogd zuurstofniveau) blootstellingen veroorzaakten veel van de mediatoren en cellulaire mechanismen die gewoonlijk worden geïnduceerd tijdens hypoxie (verlaagde zuurstofniveaus) – iets wat Efrati uitlegde, wordt de hyperoxisch-hypoxische paradox genoemd.

“De zuurstoffluctuatie die we hebben gegenereerd, is wat belangrijk is”, vertelde hij aan The Jerusalem Post . “Tijdens dit proces ontstond een zuurstoftekort, wat celregeneratie veroorzaakte.”

De praktische gevolgen zijn onder meer verbeteringen in aandacht, snelheid van informatieverwerking en uitvoerende functies, die normaal gesproken afnemen met het ouder worden en waarover meer dan 50% van de 60-plussers zich zorgen maakt. Volgens de studie waren de veranderingen gelijk aan hoe de lichamen van de deelnemers 25 jaar eerder op cellulair niveau waren.

“We vertragen niet alleen de achteruitgang – we gaan terug in de tijd”, zei Efrati.
Efrati bestudeert het verouderingsproces al tien jaar en runt de Aviv Clinics in Florida.

Deze studie, zei hij, is het bewijs dat de cellulaire basis voor het verouderingsproces kan worden omgekeerd, en voegt eraan toe dat het “hoop geeft en de deur opent voor veel wetenschappers om veroudering als een omkeerbare ziekte aan te pakken.” Het zou artsen en wetenschappers ook in staat kunnen stellen een manier te vinden om de telomeerlengte te controleren en medicijnen te ontwikkelen die hen zouden kunnen helpen terug te groeien wanneer dat nodig is.

De duur van het effect moet op de lange termijn nog worden bepaald, zei Efrati. Maar “waarschijnlijk zullen mensen daardoor langer kunnen leven”. We weten dat mensen met kortere telomeren eerder sterven, dus het is logisch.”

Een nadeel van het onderzoek was de beperkte steekproefomvang. Efrati voegde eraan toe dat het experiment werd uitgevoerd met behulp van een wetenschappelijke, gecontroleerde HBOT-kamer en dat mensen dit niet thuis zouden moeten proberen. Hij zei: “Er is daarbuiten veel rotzooi”, er wordt beweert dat zakjes opgeblazen met lucht hyperbare behandelingen zijn. “Dit is niet wat er in de onderzoeken wordt gebruikt, het is niet effectief – en bovendien kan het gevaarlijk zijn.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!