Likud maakt zich zorgen over positie Netanyahu indien Biden president wordt

Netanyahu en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo. Foto Kobi Gideon / GPO

Vanwege de nauwe relatie die premier Netanyahu heeft ontwikkeld met de zittend president Trump, begint men zich binnen de Likud partij zorgen te maken over het steeds waarschijnlijker wordende vooruitzicht van een overwinning door de Democratische Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden.

Hoewel de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen op moment van schrijven nog niet bekend is, lijkt het erop dat Biden richting een overwinning gaat.

Likud-functionarissen zeiden donderdag tegen Zman Israël, de Hebreeuwse versie van de Times of Israel, dat een verlies voor Trump een grote impact zou kunnen hebben op Netanyahu, en Washington meer op zijn hoede zou kunnen maken voor botsingen met de instellingen van de Verenigde Naties namens Israël.

Met verwijzing naar de tegenstanders van Netanyahu, zei een Likud-functionaris: “Je vriend is tegen alle verwachtingen in weg, dus jij gaat ook weg”.

“Nu zullen ze praten over hoe Netanyahu de banden met de Democraten verbrak, welke prijs we allemaal zullen betalen en hoe hij, de man die Amerika beter kent dan wie dan ook, op het verkeerde paard gokte”, zei de anonieme Likud official.

Maar de gevolgen kunnen ook van grote invloed zijn op de lokale politiek, zei een Likud minister, die Zman Israël vertelde dat “een overwinning van Trump een voorbode van een verkiezing in Israël zou zijn geweest en de verkiezingen zou hebben vervroegd. Nu zal Netanyahu veel minder appetite hebben om verkiezingen in Israël uit te schrijven.”

Trump’s erkenning van Jeruzalem en de Golan hoogte, kwamen in de aanloop naar de eerste van het trio verkiezingen in Israël in de afgelopen twee jaar, en het vredesvoorstel van de regering voor het Israëlisch-Palestijns conflict, verwelkomd door Netanyahu, kwam eerder dit jaar net voor de derde verkiezingsronde

Door critici van Netanyahu wordt gezegd dat ze van plan zijn de komende weken een coalitiecrisis in Israël te organiseren om nieuwe verkiezingen af ​​te dwingen, en gezien de kritiek van de bijna 1 miljoen werklozen en tienduizenden bedrijfseigenaren die hun broodwinning verloren zagen gaan, is het helemaal niet zeker dat Netanyahu die verkiezingen zal winnen.

“Maar ook op het internationale toneel gaat Israël klappen krijgen,” zei een Likud functionaris, “en moet Israël zich gaan voorbereiden op een nieuwe realiteit.”

De toekomst van de ambassadeur van Israël in de VS wordt ook onduidelijk in het geval van een Biden-regering. De huidige ambassadeur Ron Dermer heeft nauwe banden met de Republikeinse Partij en de regering-Trump, maar Likud-functionarissen betwijfelen of hij kan worden vervangen door de afgezant van Israël bij de Verenigde Naties, Gilad Erdan, een voormalig minister en trouwe volgeling van Netanyahu die volgens de planning de taak van Dermer zal overnemen, wanneer de nieuwe Amerikaanse president zal zijn beëdigd.

Verder is men binnen de Likud bezorgd over het opnieuw leven inblazen van een twee-staten oplossing door een Amerikaanse regering onder leiding van Biden.

Ondanks dat Netanyahu probeerde ‘neutraal’ over te komen, wordt hij in Amerika toch gezien als iemand die wel heel dicht bij president Trump en de Republikeinse partij stond.

Netanyahu had een kille relatie met president Barack Obama, en leek in 2012 de voorkeur te geven aan de Republikeinse uitdager Mitt Romney, daarnaast hield hij vervolgens in 2015 een belangrijke toespraak voor het Amerikaanse Congres om te pleiten tegen Obama’s opkomende nucleaire deal met Iran.

Na zijn aantreden trok Trump in 2018 eenzijdig de VS terug uit de nucleaire deal tussen Iran en wereldmachten, waarbij hij veel lof won van Netanyahu.

Toen, in augustus 2019, verbood Israël de eerstejaars Democratische wetgevers Rashida Tlaib uit Michigan en Ilhan Omar uit Minnesota om de Westelijke Jordaanoever te verkennen. Bij de aankondiging van de beslissing haalde Netanyahu een wet aan uit 2017 die de toegang ontzegt aan aanhangers van de Boycot, Desinvestering en Sancties beweging (BDS).

Hoewel Netanyahu benadrukte dat het verbod geen verband hield met de partij van de congresvrouwen, maar eerder een principekwestie was, werd de stap op grote schaal veroordeeld door Joodse groepen in de VS en door democratische wetgevers.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)