Medicinale marihuana veilig voor vijftigplussers

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Volgens een nieuwe studie van de School of Public Health aan de Universiteit van Haifa heeft het gebruik van medicinale cannabis geen nadelige invloed op de cognitieve functie van mensen van middelbare leeftijd en ouderen.

De onderzoekers ontdekten dat de cognitieve functie op gebieden als concentratie, geheugen en leervermogen bij vijftigplussers die medicinale cannabis gebruiken om chronische pijn te verlichten, niet verschilt van die van leeftijdsgenoten die de genezende plant niet gebruiken.

“Een groeiend aantal ouderen gebruikt de afgelopen jaren cannabis om pijn te behandelen. Onze studie is een eerste stap in de richting van een nauwkeurigere evaluatie van de risico-batenverhouding met betrekking tot het gebruik van cannabis onder deze populatie ”, verklaren Sharon Sznitman en Galit Weinstein, twee van de auteurs van de studie.

Chronische pijn treft tussen 19% en 37% van de oudere bevolking wereldwijd. Medicinale cannabis is een steeds meer beschikbare en effectieve behandeling, maar veel senioren maken zich zorgen over de mogelijke impact op hun hersenen.

“Uit eerdere onderzoeken weten we dat medicinale cannabis langdurige effecten kan hebben op de hersenen als het op jonge leeftijd wordt geconsumeerd. Het hoeft echter niet hetzelfde effect te hebben als het op oudere leeftijd wordt gebruikt ”, leggen ze uit.

De nieuwe studie, gepubliceerd in het tijdschrift Drug and Alcohol Review, Sznitman en Weinstein – met Dr. Simon Vulfsons van het Rambam Medical Center en prof.David Meiri van het Technion – omvatte 125 chronische pijnpatiënten met een gemiddelde leeftijd van 62 jaar, Van wie er 63 een vergunning hadden om medicinale cannabis te gebruiken voor chronische pijn.

Alle deelnemers voltooiden computertests die hun psychomotorische reacties, concentratie en geheugen en leervermogen evalueerden.

“Hoewel de patiënten die met cannabis werden behandeld, of het al minstens een jaar consequent gebruikten, ontdekten we niet dat hun hersenfunctie slechter was dan dat van personen met vergelijkbare leeftijd en achtergrondziekten”, benadrukken de onderzoekers.

“De bevindingen van onze studie zouden de bezorgdheid kunnen wegnemen bij artsen op het gebied van chronische pijn en bij oudere patiënten die aan dergelijke pijn lijden, over het mogelijke effect van medische cannabis op de cognitieve functie.”

Ze zeiden dat verdere studies nodig zijn om hun bevindingen te onderbouwen, inclusief beeldvorming van de hersenen en aanvullende middelen voor de evaluatie van de cognitieve functie.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!