Stijgende lijn coronabesmettingen in Israël

Terwijl de Israëlische regering op zondag verdere stappen bespreekt om de beperkingen te versoepelen, tonen gegevens aan dat het R-nummer, dat de snelheid van de verspreiding van de ziekte aangeeft, blijft stijgen en nu op 1,04 staat, het hoogste sinds een de grote tweede virus golf in september.

Volgens de cijfers van het ministerie van Volksgezondheid die zondagochtend werden vrijgegeven, waren er 164 nieuwe bevestigde gevallen sinds zaterdagavond en het aantal actieve gevallen bedroeg 7947. 

Nog eens elf mensen stierven, waardoor het dodental op 2732 staat. Er zijn 298 patiënten in ernstige toestand in het ziekenhuis opgenomen, waarvan er 129 aan de beademing zijn aangesloten.

Zondag werden er tot nu toe 12.890 tests uitgevoerd, waarvan het percentage positieve tests 2,3 procent bedroeg. Ook dit getal is stijgende.

Het coronakabinet zal naar verwachting zondag de mogelijkheid van een avondklok op bespreken, omdat duidelijk wordt dat verdere beperkingen nodig zijn om de verspreiding van de ziekte te beheersen.

Reden is ondermeer de druk van minister Katz van Financiën die de shoppingmalls en markten wil openstellen, zeer tegen de zin van de gezondheidsexperts. Als compensatie zou dan de avondklok moeten worden ingesteld, waar premier Netanyahu een groot voorstander van is, wetende dat dit ook een voorlopig einde zal betekenen van de demonstraties tegen hem.

Het ministerie van Volksgezondheid is tegen een avondklok, met het argument dat dit niet zal leiden tot een daling van het aantal dagelijkse besmettingen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!