Redder van Joden tijdens de Holocaust wordt 101 en krijgt video wensen uit 49 landen

Jozef Walaszczyk, rechts, krijgt een taart op zijn 101ste verjaardag in Warschau, Polen op 12 november 2020. Foto: From teh Depths

Tientallen mensen uit 49 landen brachten op zijn 101e verjaardag gefilmde groeten over aan een Poolse redder van Joden tijdens de Holocaust, meldt JTA.

Jozef Walaszczyk bekeek vrijdag de 25 minuten durende video met begroetingen in zijn huis in Warschau op een tablet dat hij had gekregen van From the Depths, een non-profit Holocaust-herdenkingsgroep. Een van de groeten was van Eddie Jaku, een in Duitsland geboren overlevende van de Holocaust die nu in Australië woont.

‘Ik was in Auschwitz. Ik ben 100 jaar oud. Ik wens je een goede gezondheid op je 101ste verjaardag. Geniet zo goed mogelijk van de rest van je leven. Ik zal hetzelfde doen. Het is erg leuk om een ​​man zoals jij te vinden, die zoveel goeds heeft gedaan, ”zei Jaku.

Kem Banda en Imano Disi, professionele zangers uit Zambia, zongen een gelukkige verjaardag om “het leven van meneer Josef te vieren”, zoals een van hen zei.

De mensen die hem feliciteerden hadden een online oproep voor videoboodschappen beantwoord.

Walaszczyk werd ook getrakteerd op een liveconcert van popster Izabela Szafranska en muzikant Przemysław Skałuba bij hem thuis. Szafranska veranderde de traditionele Poolse verjaardagsgroet en veranderde een regel met de wens dat hij 100 zou worden, in 200.

Verjaardags kaarsjes moesten met de hand worden gedoofd omdat ze door het dragen van gezichtsmaskers niet konden worden uit geblazen.

Walaszczyk redde zijn joodse vriendin en 50 anderen tijdens de Holocaust. Hij was ook lid van de ondergrondse verzetsbeweging waar hij tegen de Duitsers vocht en smokkelde geallieerde troepen over de grenzen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!