Nieuwe Israëlische robot kan zwemmen, rennen en kruipen

De AmphiSTAR. Fotot BGU

Na bestudering van de bewegingen van kakkerlakken en hagedissen hebben onderzoekers van de Ben-Gurion University of the Negev (BGU) een ​​nieuwe amfibische robot ter grootte van een handpalm gecreëerd die kan zwemmen, rennen, en kruipen in moeilijk terrein.

De robot is bedoeld voor gebruik in de landbouw, zoek- en reddingsacties en opgravingen, waarbij zowel kruipen als zwemmen vereist is, zegt David Zarrouk, de directeur van het Bioinspired and Medical Robotics Laboratory van de BGU-afdeling Werktuigbouwkunde, in een verklaring. Het lab bestudeert bewegingen van dieren ter inspiratie voor de robots die het ontwikkelt.

Het mechanische ontwerp van de AmphiSTAR zoals de robot is genoemd, en zijn besturingssysteem werden vorige week virtueel gepresenteerd op de International Conference on Intelligent Robots and Systems (IROS) door Zarrouk en afgestudeerde student Avi Cohen.

De bewegingen van de robot lijkt erg op die van kakkerlakken die over het terrein rennen en erin slagen om zelfs in een plas water van 20 centimeter diep, te blijven rennen, blijkt uit een video van de onderzoekers. Het kan ook langzaam zwemmen en over water rennen.

“De AmphiSTAR maakt gebruik van een uitgebreid mechanisme dat is geïnspireerd door kakkerlakken, en het is ontworpen om met hoge snelheden over water te rennen, zoals de basiliskhagedis”, zegt Zarrouk. “We voorzien dat AmphiSTAR kan worden gebruikt voor landbouw-, zoek- en reddingsacties en graaftoepassingen, waarbij zowel kruipen als zwemmen vereist is.”

De AmphiSTAR ter grootte van een handpalm, onderdeel van de familie van STAR- robots die in het laboratorium is ontwikkeld, is een robot op wielen met vier propellers eronder, waarvan de assen kunnen worden gekanteld met behulp van een wildgroei-mechanisme. De propellers werken als wielen over de grond en als vinnen om de robot over water voort te stuwen. Dankzij twee luchttanks kan het zweven en soepel schakelen tussen hoge snelheden, wanneer het op water zweeft, naar lagere snelheden tijdens het zwemmen, en van kruipen naar zwemmen en vice versa, aldus de universiteit in een verklaring.

De experimentele robot kan over grind, gras en beton kruipen en kan snelheden bereiken van 3,6 meter per seconde, zei BGU in een verklaring.

“Ons toekomstige onderzoek zal zich richten op de schaalbaarheid van de robot en op zwemmen onder water”, zegt Zarrouk.

Het team van onderzoekers van Zarrouk heeft andere robots ontwikkeld, waaronder een kleine inneembare robot die op een dag misschien door de dunne darm kan glijden; een robotarm voor landbouw- of ruimtevaartdoeleinden; en een hybride robot die zowel kan vliegen als rijden.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)