Opnieuw duizenden demonstranten tegen Netanyahu

Demonstratie en herdenking moord op Rabin in Tel Aviv. Screenshot Channel 12

Opnieuw protesteerden duizenden Israëliërs tegen premier Netanyahu waarbij de slogan nu was :”Trump is weg, Bibi is de volgende”. Hoewel de grootste demonstraties zoals gebruikelijk in Jeruzalem en Tel Aviv plaatsvonden, waar deze keer ook werd herdacht dat Yitzhak Rabin 25 jaar geleden werd vermoord, waren door het hele land weer duizenden mensen op de been om op bruggen, viaducten en in straten te demonstreren tegen premier Netanyahu.

Zoals gebruikelijk sinds de zomer werd er ook afgelopen zaterdagavond weer door heel Israël gedemonstreerd tegen premier Netanyahu, waarbij de demonstratie in Tel Aviv samenviel met de herdenking van de moord op Yitzhak Rabin, 25 jaar geleden.

De demonstranten hadden hun slogan aangepast en riepen nu “Trump is weg, Bibi is de volgende”.

De Zwarte Vlag-beweging zei in reactie. “Een golf van waarheid zal over de wereld spoelen, en daarmee zal ook Israël nieuw leiderschap verwerven dat werkt voor de burgers en niet tegen hen, Netanyahu is net als Trump hysterisch omdat zijn tijd voorbij is”

De demonstraties begonnen bij de privé woning van Netanyahu in Jeruzalem waarvandaan men richting Paris Square liep, het plein dichtbij de ambtswoning van de premier.

De protestorganisaties waren woedend op de Likud partij die hen ervan had beschuldigd achter de Iraanse nep profielen te zitten. Ongeveer 12 Facebook-accounts, twee pagina’s en 307 Instagram-accounts werden verwijderd door de social mediagigant vanwege buitenlandse inmenging die zijn oorsprong vond in Iran, gericht op de protesten.

De gebruikers creëerden neppersonages die beweerden in Israël te zijn, volgens Facebook, en plaatsten komische afbeeldingen en aanvullende inhoud in het Hebreeuws die verwees naar anti-Netanyahu-bewegingen. De Likud greep dit aan om, zonder enig bewijs, de organisatoren van de demonstraties te beschuldigen achter deze profielen te zitten.

Demonstranten uitten bovendien hun woede over plaatsvervangend premier en minister van Defensie Benny Gantz, en protesteerden ook voor zijn huis, met borden waarop stond: “We zijn teleurgesteld in u.”

Ondertussen vond op het Rabinplein in Tel Aviv de herdenking plaats van de moord op Yitzhak Rabin, precies op de plaats waar hij werd neergeschoten door Yigal Amir aan het einde van een vredesbijeenkomst op 4 november 1995, de herdenking stond gepland voor 4 november, afgelopen woensdag, maar werd uitgesteld vanwege hevige regenval.

Amir schoot Rabin dood aan het einde van een bijeenkomst in Tel Aviv waar werd opgeroepen om de oppositie tegen geweld te benadrukken en om publieke steun te betuigen voor zijn pogingen om vrede te sluiten met de Palestijnen.

Ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van de schietpartij stak het Yitzhak Rabin Center donderdag 25.000 kaarsen aan op het plein waar Rabin werd vermoord en dat nu naar hem is genoemd.

Foto via Twitter

Verschillende populaire artiesten traden tijdens de herdenking op, waaronder Aviv Gefen en Miri Aloni – die 25 jaar geleden ook zong tijdens op de bijeenkomst – evenals Miri Mesika en Meital Trabelsi.

De belangrijkste spreker van het evenement was oppositieleider Yair Lapid. Te midden van aanhoudende massale protesten tegen premier Benjamin Netanyahu wegens vermeende corruptie en aanvallen op democratische instellingen, leek Lapid veel van zijn commentaar op de premier te richten.

“We zijn hier vandaag omdat Yitzhak Rabin ons een eenvoudige erfenis heeft nagelaten: ons land beschermen. Dat is de samenvatting van de nalatenschap van Rabin, we zullen ons land beschermen omdat we er met heel ons hart van houden, ”zei Lapid.

“We zullen ons land verdedigen tegen degenen die het van buitenaf proberen te vernietigen en tegen degenen die het van binnenuit proberen te vernietigen. We zullen ons land verdedigen tegen degenen die het proberen te vernietigen vanuit de zetel van de macht. Ze zullen niet bepalen wie we zijn. We zullen van niemand lessen in patriottisme nemen. Ze zullen niet voor ons beslissen wat er overblijft en wat goed is. Ze zullen ons niet vertellen wat het is om een ​​zionist te zijn. Ze zullen ons niet vertellen hoe we een Jood moeten zijn,” aldus Lapid.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!