Global Imams Council neemt definitie antisemitisme IHRA aan

Leden van de Global Imams Council tijdens een bijeenkomst in 2017 in Bagdad, Irak. (Met dank aan de Raad via JTA)

Onder verwijzing naar recente “vredesinspanningen” tussen Israël en verschillende moslimlanden, heeft de ​​internationale raad van religieuze moslimleiders de definitie van antisemitisme van het International Holocaust Remembrance Alliance aangenomen.

De Global Imams Council is in 2007 opgericht om de sektarische verdeeldheid van het door oorlog verscheurde Irak te verminderen, kondigde donderdag aan dat het de definitie tegen antisemitisme van de International Holocaust Remembrance Alliance heeft aangenomen. Volgens deze definitie valt ook demonisering van Israël onder antisemitisme. Palestijnse en moslimgroeperingen zijn lang tegen de IHRA-definitie gekant geweest, net als veel critici van Israël, die zeggen dat het de vrijheid van meningsuiting beperkt.

In zijn verklaring schreef de raad, waar 1300 imams bij zijn aangesloten, dat het besluit is genomen “in het licht van de huidige vredesinspanningen die in het Midden-Oosten worden geleverd”, een verwijzing naar de recente overeenkomsten van Israël om de betrekkingen met de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Soedan.

“Vandaag voegen we de naam van onze raad toe naast 34 landen die deze werkdefinitie hebben aangenomen”, zei de raad. “We leven in een tijd van toenemend antisemitisme en terroristische aanslagen, wat onze verantwoordelijkheid als geloofsleiders groter maakt, en zelfs nog groter als imams.

Deze definitie “zal bindend zijn voor alle huidige en toekomstige leden” en aangesloten instellingen, aldus de verklaring.

De raad zei dat de suggestie om de IHRA-definitie over te nemen afkomstig was van het kantoor van de speciale gezant van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken om antisemitisme te bestrijden.

“We vragen de Almachtige om de harten van de kinderen van Abraham samen te brengen en de bruggen van vrede, harmonie, begrip en wederzijds respect te versterken. Inderdaad, Hij is de Alhorende ”, concludeerde de verklaring.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)