Oud-Opperrabbijn van het Verenigd Koninkrijk Jonathan Sacks overleden BD”E

Oud-Opperrabbijn van het Verenigd Koninkrijk, Rabbijn Lord Jonathan Sacks

Baroech dayan ha’emet. Op zaterdagochtend 7 november is Rabbijn Lord Jonathan Sacks op 72-jarige leeftijd overleden. Hij was al voor de derde maal in behandeling tegen kanker, nadat hij tweemaal eerder zijn strijd tegen kanker had overwonnen. Zijn overlijden wordt in de hele Joodse wereld betreurd. Hij wordt door velen gezien als “de stem van zijn generatie”.

Carrière

Rabbijn Sacks (1948) begon zijn carrière als Rabbijn in 1978, in de Londense wijk Golders Green. In 1983 werd hij Rabbijn van de prestigieuze Marble Arch synagoge en stond vanaf 1984 aan de leiding van het Jew’s College, het meest vooraanstaande opleidingsinstituut voor Rabbijnen in het VK. Van 1991 tot en met 2003 was hij Opperrabbijn van het Verenigd Koninkrijk en de Commonwealth. In 2009 trad hij toe tot het ‘House of Lords’. Hij was een zeer sterke Joodse stem, zeer charismatisch, welbespraakt en genuanceerd, die zich inzette voor verbinding, common sense en tegen antisemitisme.

Auteur

Hij laat een gigantische erfenis na aan de Joodse en niet-Joodse wereld. Hij is auteur van ruim 25 boeken, hij bracht gebedenboeken uit en op internet zijn vele van zijn toespraken en lezingen te vinden. Zijn boeken worden hoog aangeprezen en hij won vele prestigieuze prijzen.

Rabbijn Sacks heeft ook meermaals in Nederland gesproken en heeft ook toen telkens een grote indruk gemaakt. The voorzitter van de Conferentie voor Europese Rabbijnen zegt over hem: “Rabbijn Sacks was een gigant in de Joodse Wereld en zal zeer worden gemist. Zijn grote kennis en charismatische vaardigheden zijn ongeëvenaard en hij heeft een hele generatie geïnspireerd, ongeacht hun geloof. We hopen dat zijn nagedachtenis tot zegen zal zijn voor zijn familie en voor alle anderen die door hem zijn geraakt.” Tony Blair had hem al eens een “intellectual giant” genoemd. Rabbijn Sacks zal morgen worden begraven.

Advertentie (4)