Palestijnse arbeiders in Israël krijgen werkvergunning op naam

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Na een verzoekschrift van het Hooggerechtshof dat werd ingediend door Kav LaOved, een belangenorganisatie voor werknemers, krijgen Palestijnse werknemers in Israël een werkvergunning op naam waardoor het mogelijk wordt tussen werkgevers te wisselen en ook een om naar een nieuwe baan te zoeken.

Onder het huidige systeem worden werkvergunningen afgegeven aan Israëlische werkgevers in plaats van aan Palestijnse arbeiders zelf, waardoor de arbeiders effectief aan hun werkgevers worden gebonden en hen wordt belet vrijelijk tussen werkplekken te bewegen. Dit leidde weer tot een illegale handel in werkvergunningen.

De hervorming zal van toepassing zijn op bouwvakkers en degenen die zich bezighouden met zogenaamd ‘nat werk’: ijzerwerk, stukadoorswerk en vloeren, waar de overgrote meerderheid van de Palestijnse werknemers in werkzaam is.

Het nieuwe systeem zal het mogelijk maken dat werknemers naar eigen keuze tussen verschillende werkgevers in de bouwsector kunnen bewegen. De naam van hun werkgever zal niet langer in hun vergunningen worden opgenomen, maar eerder de naam van hun werkterrein: de bouw, ” aldus de Population, Immigration and Borders Authority (PIBA) in een brief waarin de beleidswijziging wordt aangekondigd

De meeste Palestijnen met werkvergunningen in Israël werken in de bouw en in de landbouw. Volgens de arbeidsrechtengroep Kav LaOved zijn ongeveer 100.000 Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever legaal werkzaam in Israël of in nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Ze vormen een groot deel van de Palestijnse economie, ongeveer 15-20% van de werkende Palestijnen werkt in Israël.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)